Η στροφή του Έλληνα στην ασφάλεια του σπιτιού λόγω κορωνοϊού, η πίεση στα επαγγελματικά ακίνητα και κυρίως στα τουριστικά, αλλά και η περιορισμένη προσφορα ποιοτικών ακινήτων, δίνουν διαστάσεις… άγριας ομορφιάς στην κτηματαγορά.
του Λουκά Γεωργιάδη
Κορυφαία στελέχη του real estate που συμμετείχαν σε διαδικτυακή εκδήλωση της εταιρείας Real X, επεσήμαναν ότι οι τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στην εγχώρια κτηματαγορά, διαμορφώθηκε στα €1,45 δισ., που αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών άμεσεων ξένων επενδύσεων. Η “χρυσή βίζα” που συνδέεται με την αγορά ακινήτου ελάχιστης αξίας €250.000, αλλά και οι αγορές ξενοδοχείων και τουριστικών συγκροτημάτων, αποτελούν πόλο έλξης για μεγάλους και μικρούς ξένους επενδυτές. Αν και οι επενδύσεις σε ακίνητα του ξενοδοχειακού κλάδου έχουν κάνει “κοιλιά” λόγω κορωνοϊού, εντουτοις εξακολουθούν να παραμένουν ελκυστικές, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές των κατοικιών κλείνουν σιγά σιγά την “ψαλίδα” σε σχέση με τα ανώτατα επίπεδα πριν την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Ουσιαστικά, η μείωση από τα τότε υψηλά βρισκεται στο 35%, ενώ πριν από 3-4 χρόνια ξεπερνούσε ακόμη και το 50%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εγχώρια κτηματαγορά παίρνει τα πάνω της γιατί παρουσιάζει ευκαιρίες, τις οποίες σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι επενδυτές που βλέπουν… μακριά.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Invest in Greece, η Ελλάδα έχει πλέον ένα πολύ καλό όνομα σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο συνδέεται και με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Επιπλέον,τα κυβερνητικά μέτρα όπως η μείωση των φόρων και η απλοποίηση της νομοθεσίας, καθιστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ακίνητα. Έτσι, μόνο τυχαίο δεν είναι το ενδιαφέρον των ξένων funds που σπεύδουν να τοποθετηθούν στην εγχώρια κτηματαγορά. Σχεδόν όλα, έχουν αγοράσει ακίνητα από τις τράπεζες, τα οποία θα αξιοποιήσουν όταν περάσουν τα χειρότερα της πανδημικής κρίσης.
Ένα από τα πλέον σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει αποκτήσει εσχάτως η Ελλάδα είναι η οριζοντια φορολόγηση με πολύ χαμηλό συντελεστή, των εισοδημάτων που εισρέουν στη χώρα μας από φορολογούμενους πολίτες άλλων χωρών. Το “flat tax” 7% σε όσους συνταξιούχους έρθουν στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση, αποτελεί ένα… σκανδαλωδώς “προκλητικό” κίνητρο, το οποίο θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στην κτηματαγορά.
Η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αλλά και το πρόγραμμα-μαμούθ για την ενεργειακή αναβάθμιση εκατοντάδων χιλιάδων κτηρίων μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρούς παράγοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη της κτηματαγοράς. Βεβαίως, στην περίπτωση της οικοδομικής δραστηριότητας, ίσως προκύψουν θέματα σχετικά με την απασχοληση εργαζομένων, καθώς η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, ενώ η προσφορά παραμένει σε σχετικώς περιορισμένα επίπεδα.
Η γενική εικόνα που υπάρχει στο δίκτυο των παραγόντων του real estate είναι ότι θα υπάρξει υπερκινητικότητα στην αγορά κατοικιών και οικοπέδων, ενώ η πίεση στα τουριστικά ακίνητα θα δημιουργήσει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες θα αποδώσουν οταν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα, μετά τη δοκιμασία του κορωνοϊού. Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι η διάθεση μεγαλύτερου αριθμου ποιοτικών ακινήτων. Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής και κυρίως οι ξένοι, δεν έχουν πρόβλημα να διαθέσουν σημαντικά κεφάλαια σε ποιοτικά ακίνητα, καθώς είναι δεδομένο ότι αυτά θα τους αποφέρουν σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον. Η Αθήνα, θα αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερο πόλο έλξης για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη και μετά οι υψηλού επιπέδου τουριστικές περιοχές της χώρας. Το παιχνίδι φαίνεται ότι έχει ανοίξει για τα καλά…