Το «χάσμα» μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος έχει «γεφυρωθεί» σε μεγάλο βαθμό αλλά δεν έχει καλυφθεί πλήρως, όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις.
Ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι η αρχική συμφωνία αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα έχει καλυφθεί από τη χώρα, αλλά δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη εξέλιξη στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο εμποδίζει το Ταμείο από το να ενταχθεί και μέσω χρηματοδότησης το ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει το newmoney.
Υπήρξε μία συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ ΔΝΤ, Ελλάδας και Ευρώπης για μία συγκεκριμένη σειρά πολιτικών. Τα μέτρα ψηφίστηκαν. Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε για την ελάφρυνση του χρέους. Παραμένει η απαίτηση του ΔΝΤ ότι για την είσοδό του στο πρόγραμμα θα πρέπει να καλυφθούν δύο πυλώνες: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν νομοθετηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη υπάρξει σαφή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Έχουμε γεφυρώσει αρκετές από τις διαφορές μας, αλλά δεν έχουμε φθάσει σε συμφωνία. Το ΔΝΤ διατηρεί σταθερή τη θέση του: ένα πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Βρισκόμαστε κοντά αλλά δεν έχουμε φθάσει σε συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις.
Τόνισε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, δεν είναι ακόμη τέτοιο ώστε να υπάρξει πρόταση προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για ουσιαστική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
«Προκειμένου το ΔΝΤ να προχωρήσει σε παροχή κεφαλαίων προς την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό αποτελεί έναν βασικό κανόνα του ΔΝΤ (σ.σ.: να μην συμμετάσχει σε προγράμματα χωρών που θεωρεί ότι το χρέος τους είναι μη βιώσιμο). Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ για τα μέτρα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι πιστωτές της δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη για την ελάφρυνση του χρέους», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου.
Μάλιστα ο κ. Ράις φρόντισε, με αρκούντως ευγενικό τρόπο, να στείλει ένα μήνυμα και προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει τελικώς στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους να… χαθεί. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις: α. κανονική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, β. συμμετοχή αλλά χωρίς χρηματοδότηση και γ. αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.