H Ελλάδα αγνόησε τις πιέσεις από την Ουάσιγκτον και από Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο μήνα και έβαλε βέτο σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανανεωθούν οι κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Saderat.
Η απόφαση για το βέτο προήλθε από υψηλόβαθμος αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσαν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Wall Street Journal.
Είναι η πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, που μια κυβέρνηση μπλοκάρει μια επέκταση των εναπομείναντων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν.
Με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και μεγάλες δυνάμεις, η οποία ακύρωνε την πλειοψηφία των κυρώσεων στην Τεχεράνη, η Saderat ήταν μια από τις τρεις τράπεζες που παρέμενε στην λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε.
Τον Απρίλιο ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. ενέκρινε την αμφισβήτηση των κυρώσεων από την ιρανική τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ των 28 κρατών δεν έχει προσφέρει επαρκείς ενδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς πως η Saderat εκτελεί παράνομες δραστηριότητες.
Το δικαστήριο επέτρεψε στην Ε.Ε. να διατηρήσει το πάγωμα στα στοιχεία ενεργητικού για έξι μήνες, μια περίοδος που έληξε στις 22 Οκτωβρίου.
Μέχρι εκείνη την περίοδο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν και μετά τον Οκτώβριο, αναζητώντας νέες ενδείξεις πως η Saderat εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.
Αν και υπήρχαν αμφιβολίες όσον αφορά τις πιθανότητες της Ε.Ε. να κερδίσει μια νέα δικαστική μάχη, οι 27 από τις 28 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήταν προετοιμασμένες να επεκτείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους.
«Υπάρχει μια απόφαση δικαστηρίου της Ε.Ε. και πρέπει να γίνει σεβαστή» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Υπήρξαν εξαιρετικά σαφείς οδηγίες στην Αθήνα να την μπλοκάρει» σημείωσε δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος.
Όπως επισημαίνει η WSJ, η απόφαση της Ελλάδας λήφθηκε παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να παραταθούν οι κυρώσεις. Υπήρξε και παρέμβαση από μέλη του Κογκρέσου με στενούς δεσμούς με την ελληνική κυβέρνηση, με την Ελλάδα να δέχεται προειδοποιήσεις πως μπορεί να πληρώσει τίμημα αν επιτρέψει στη Saderat να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες της στην Ευρώπη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων στη WSJ, υπήρξαν και «αντισταθμιστικές πιέσεις».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα ανυπομονεί να καλλιεργήσει πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τεχεράνη μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, καθώς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς πελάτες του Ιράν πριν την επιβολή των κυρώσεων.