Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση μόνο κατά 59% στα οικονομικά οφέλη που απολαμβάνουν οι άνδρες, ποσοστό που αντανακλά το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια μέχρι να υπάρξει παγκόσμια ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, σύμφωνα με την έκθεση Global Gender Gap Report 2016 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum).
Η μελέτη σκιαγραφεί «μια δραματική επιβράδυνση στην πρόοδο», με την εκτίμηση για το πότε θα κλείσει το οικονομικό κενό μεταξύ ανδρών και γυναικών να τοποθετείται πλέον στο έτος 2186.
Πρόκειται για σοβαρή επιβράδυνση, σε σύγκριση με το έτος… 2133 για το οποίο έκανε λόγο η πρόβλεψη του 2015, επισημαίνει το CNBC.
Οι συντάκτες του κειμένου παρατηρούν «χρόνιες ανισότητες» στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και τους μισθούς, χαρακτηρίζοντάς τες βασικούς παράγοντες για τα απογοητευτικά αποτελέσματα. Ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν ανώτατες θέσεις εργασίας, επίσης είναι μια περιοχή φτωχών επιδόσεων.
Σε συγκριτική βάση ανά χώρα, τα σκανδιναβικά κράτη εμφάνισαν ως συνήθως καλύτερες επιδόσεις, με την Ισλανδία, τη Φινλανδία, την Νορβηγία και τη Σουηδία να καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις, με αυτή τη σειρά.
Μετά τις σκανδιναβικές χώρες, ήταν η Ρουάντα που βρέθηκε στην πέμπτη θέση εκτοπίζοντας την Ιρλανδία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησαν στην 45η θέση από 144 συνολικά χώρες, ενώ η Βρετανία κατέλαβε την 20η θέση.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης από οικονομικής σκοπιάς ήταν απόλυτα απογοητευτικά, παρά την ισχυρή εικόνα σε ότι αφορά στην πρόσβαση στην εκπαίδευση: Οι φοιτήτριες πανεπιστημίου σε 95 χώρες είναι τουλάχιστον όσοι είναι και οι φοιτητές.
Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως κάποιες εταιρίες προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πλέον ενδεικτικό παράδειγμα ο αγγλοαυστραλιανός κολοσσός στην εξόρυξη, η BHP Billiton, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει θέσει στόχο το 50% του προσωπικού της -αυτή τη στιγμή 65.000 εργαζόμενοι- να είναι γυναίκες μέχρι το 2025.
Επιπλέον, μια ομάδα 60 βρετανικών χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων δεσμεύθηκε να καλύψει με γυναίκες τουλάχιστον το 30% των ρόλων στελεχών μέχρι το 2021.