Ισχυρότερες τιμές αναμένει η UBS για χρυσό, πετρέλαιο και μέταλλα με δεδομένη την εκτίμησή της ότι τόσο η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη όσο και το δολάριο διατηρούν τις αντίρροπες τάσεις τους με την πρώτη να έχει ανοδικό momentum και το δεύτερο να παραμένει σε κατάσταση εξασθένισης.
Όπως αναφέρει η τράπεζα σε σημερινή της έκθεση για τις προοπτικές του 2021 «η περιορισμένη παραγωγή των ορυχείων άνθρακα τα τελευταία χρόνια, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και οι κίνδυνοι που ανακύπτουν από την κλιματική αλλαγή ενισχύουν το υποστηρικτικό πλαίσιο για την άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με την UBS ο κλάδος της ενέργειας διατηρεί τις μεγαλύτερες πιθανότητες για ανοδική πορεία ενώ η άνοδος στους υπόλοιπους κλάδους ενδέχεται να είναι περισσότερο παροδική.
Η σύσταση της τράπεζας στους επενδυτές είναι να διατηρήσουν long θέσεις στο πετρέλαιο και να αποκτήσουν ή να διευρύνουν τις θέσεις τους στην πλατίνα και το παλλάδιο καθόλη τη διάρκεια του 2021. Επιπλέον χρακτηρίζει τις τοποθετήσεις σε πολύτιμα μέταλλα ως ευκαιρίες ενίσχυσης των αποδόσεων των επενδυτών και συνιστά τις τοποθετήσεις στα βασικά μέταλλα σε κάθε ενδεχόμενη πτώση των τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ο κλάδος της ενέργειας παραμένει πληττόμενος όσο διατηρούνται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Ωστόσο οι ενθαρρυντικές εξελίξεις στο χώρο των εμβολίων και η έναρξη των εμβολιασμών δημιουργούν ελπίδες περαιτέρω ομαλοποίησης στην παγκόσμια κινητικότητα γεγονός που θα θέσει το πετρέλαιο σε πλεονεκτική θέση.
Η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-6 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα (mbpd) (που «μεταφράζεται» σε αύξηση 5,4% –6,5% ετησίως) το 2021 και ενδεχομένως να φτάσει και το επίπεδο των (συνολικά) 100 mbpd το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Με δεδομένο ότι ο ΟΠΕΚ + θα συνεχίσει την προσπάθεια περιορισμού της προσφοράς η UBS εκτιμά ότι η οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2021 και ο παγκόσμιος ανεφοδιασμός θα υπολείπεται κατά 1,5 mbpd το 2021, οδηγώντας τα παγκόσμια αποθέματα σε περαιτέρω μείωση.
Η UBS εκτιμά ως τιμή -στόχο για το πετρελαίο τύπου Brent τα 63 δολάρια το βάρελι για το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Όπως αναφέρει η τράπεζα καθώς το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα του αντιπροσωπεύουν το 30% ή και περισσότερο διαφόρων δεικτών εμπορευμάτων εκτιμά ότι αναμένεται η ανάκαμψη των τιμών σε αυτούς θα έχει διάρκεια «καθιστώντας τις τοποθετήσεις στο αργό πετρέλαιο ιδιαίτερα ελκυστικές».
Ωτσόσο δεν είναι μόνο ο κλάδος της ενέργειας που παρουσιάζει ανοδικές τάσεις το 2021. Όπως αναφέρει η τράπεζα θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η δυναμική των βασικών μετάλλων. Σε αντίθεση με προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, η παραγωγή τόσο των ορυχείων όσο και του κλάδου των scrap έχει επηρεαστεί αρνητικά από το την πανδημία COVID-19. Εάν η ανάκαμψη της παραγωγής δεν ακολουθήσει την εκτιμώμενη ανάκαμψη της ζήτησης που θα προκύψει από την πολιτική στήριξη της βιομηχανικής δραστηριότητας, οι τιμές των βασικών μετάλλων με εξαίρεση το αλουμίνιο αναμένεται να καταγράψουν υπέρβαση.
Ωστόσο το ρίσκο που ενέχει αυτή η εκτίμηση βραχυπρόθεσμα -για παράδειγμα η μικρότερη ζήτηση- σύμφωνα με την UBS την καθιστά επιφυλακτική για την τρέχουσα περίοδο. Αντ ‘αυτού, όπως αναφέρει στην έκθεσή της προτιμά να περιμένει την πτώση των τιμών. Οι κινεζικές εισαγωγές μετάλλων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ ανάκαμψη της ζήτησης από τις ανεπτυγμένες χώρες θα μπορούσε να επιβραδύνει στο πρώτο τετράμηνο από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας πριν λάβει περαιτέρω ώθηση. Η UBS συστήνει ως επιλογές τον ψευδάργυρο, τον μόλυβδο και τον χαλκό, για τα οποία οι τιμές θα μπορούσαν να καταγράψουν νέα υψηλά το 2021, ενώ εκτιμά ότι η τιμή του χαλκού θα μπορούσε να ανέλθει στα 9.000-10.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο από το δεύτερο τετράμηνο του 2021.
Επιπλέον όπως αναφέρει η τράπεζα οι επενδυτές καλό είναι να ζυγίσουν τις προσδοκίες τους για αποδόσεις στον κλάδο των μετάλλων και να έχουν μια πολύ προσεκτική προσέγγιση στα πολύτιμα μέταλλα. Όπως αναφέρει ο χρυσός θα δώσει μάχη για να διατηρήσει τιμές πάνω από τα 1.900 δολάρια η ουγκιά και πιθανότατα θα βρεθεί υπό πίεση το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η αύξηση της βιομηχανικής χρήσης του αργύρου, της πλατίνας και του παλλαδίου αναμένεται να οδηγήσει τα τρία μέταλλα υψηλότερα από τον χρυσό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS το 2021 η τιμή του αργύρου θα φτάσει τα 30 δολάρια ανά ουγκιά ενώ οι τιμές του λευκόχρυσου και του παλλαδίου θα αυξηθούν στα 1.250 δολάρια και 2.900 δολάρια ανά ουγκιά αντίστοιχα .