Tο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, ανακοίνωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ».
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το τελεσίγραφο που έστειλε η ΕΕ για κυρώσεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε ότι η Άγκυρα δεν έχει διάθεση υποχώρησης από την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα και σημείωσε ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του σεισμογραφικού στην ανατoλική Μεσόγειο, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Όπως διευκρίνισε, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές (σ.σ. περιοχές τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και στο τέλος του 3μήνου το Oruc Reis θα πλησιάσει την (τουρκική) ηπειρωτική χώρα.
O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, συνέχισε το γαϊτανάκι των απειλών χαρακτηρίζοντας αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος.
«Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν λίγες ώρες μετά την οργισμένη αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του Τούρκου αντιπρόεδρου Φουάτ Οκτάι ότι είναι αιτία πολέμου η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
«Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων, «αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά».
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία, καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι δηλώσεις Οκτάι
Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ανέφερε νωρίτερα ότι «η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Ο Οκτάι έστειλε μήνυμα και στην Ευρώπη, λέγοντας «να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει» και ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».