Του τελευταίους μήνες, ο κορωνοϊός έχει κάνει δραματικά αισθητή την παρουσία του στην ανθρώπινη κοινότητα, αριθμώντας πάνω από ενενήντα εκατομμύρια κρούσματα και κοντά δύο εκατομμύρια θανάτους, αριθμοί που ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις διασποράς.
Υπό το πρίσμα της συνεχώς ανοδικής αύξησης των μολύνσεων, η κυβέρνηση προέβη σε ένα δεύτερο lockdown προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, ικανών να οδηγήσουν στην καταστροφή του πολιτισμικού μας οικοδομήματος.
Του Βασίλειου Μπέκα*
Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αναγκαστήκαμε να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μακριά από φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα,η καθημερινότητα έχει χάσει την ανθρώπινη ουσία της και η ψυχολογία όλων είναι σαφώς επηρεασμένη από την αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων.
Όμως, η είδηση της έναρξης του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας άρχισε και πάλι να γεμίζει ελπίδα τις καρδιές όλων μας. Όλοι αισθανθήκαμε ότι βρήκαμε τον μίτο της Αριάδνης που θα μας οδηγήσει έξω από τον ζοφερό λαβύρινθο του αβέβαιου.
Αφού, λοιπόν, εξετάσουμε με περισσότερη ενάργεια την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του ιού, θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια την αναγκαιότητα που ενέχει η μαζική συμμετοχή στον εμβολιασμό.
Ως γνωστόν, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος από την πρόληψη. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτή προσλαμβάνει την μορφή της ευλαβικής τήρησης των υγειονομικών μέτρων, που ορίζουν οι ειδικοί και συνεχώς επισημαίνονται από τον Υπουργό Υγείας, όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή των συναθροίσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά την περίοδο των εορτών. Εντούτοις, συγκεκριμένη μερίδα πολιτών εξακολουθεί να αψηφά τους υποδεικνυομένους κανόνες με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Το σύστημα υγείας φτάνει έτσι στα όριά του, καθώς οι κλίνες εντατικής θεραπείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού.
Γίνεται, λοιπόν, ευκόλως αντιληπτό ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και με την πάροδο του χρόνου όλο και πιο κρίσιμη. Την ίδια στιγμή η ψυχολογία όλων μας δοκιμάζεται και επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια, λόγω της υποχρεωτικής- αλλά απαραίτητης- κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Επιπρόσθετα, αποτρεπτικός παράγοντας στη θετική εξέλιξη της μάχης κατά της πανδημίας παρουσιάζεται η ταχύτατη διαιώνιση προπαγανδιστικών αντιλήψεων εντός της κοινότητας, που αγγίζουν τα όρια της συνωμοσιολογίας.
Οι αρνητές του ιού και αρνητές του εμβολιασμού όπως αποκαλούνται, αμφισβητούν τα αποτελέσματα εγκρίτων επιστημονικών ερευνών και επιδίδονται σε απονενοημένες παραβατικές συμπεριφορές θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.
Αρνούνται να ακολουθήσουν τα θεσπισμένα μέτρα, καθώς θεωρούν ότι μέσω αυτών πολυεθνικές εταιρίες αποκομίζουν ιλιγγιώδη ποσά, εθελοτυφλώντας την ίδια στιγμή για τον ανήμπορο συνάνθρωπό τους που δίνει τον δικό του αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή.
Κάνουν λόγο για περιορισμό των συνταγματικών τους δικαιωμάτων την ώρα που το υπέρτατο αγαθό της δημοσίας υγείας απειλείται περισσότερο από ποτέ.
Γι’ αυτούς ο ιός είναι ψεύτικος, πρόκειται για έναν τρόπο χειραγώγησης του πληθυσμού και υποδούλωσης των εθνών στις καιροσκοπικές διαθέσεις επενδυτών που κατευθύνουν τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
Το δυστύχημα είναι ότι τέτοιου είδους αντιλήψεις έχουν μεγάλη απήχηση ιδιαίτερα στην ελληνική κοινωνία, επιβεβαιώνοντας τη θεώρηση ότι οι άνθρωποι στην απέλπιδα προσπάθειά τους να εξηγήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις προσφεύγουν σε ανορθόδοξες ερμηνείες, που δε δικαιώνουν την έλλογη φύση τους.
Μέσα σε αυτό το έρεβος, οι πρόσφατες ανακοινώσεις περί ανακάλυψης αποτελεσματικού, μη ζημιογόνου για τον οργανισμό εμβολίου ανατρέπει το σκηνικό.
Η έναρξη των εμβολιασμών στην χώρα μας και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού ότι ως χώρα έχουμε προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αναπτερώνουν το ηθικό, δίνοντας την ελπίδα και την αισιοδοξία πως σιγά σιγά βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους την πανδημίας.
Η παγκόσμια κοινότητα ανακτά την χαμένη της ελπίδα και φαίνεται ότι κάνει αποφασιστικά βήματα προς αποκατάσταση της κανονικότητας.
Ωστόσο, δεν λείπουν για ακόμη μια φορά οι αντιδράσεις από τους γνωστούς-αγνώστους, οι οποίοι αγνοούν το προφανές: ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος σταδιακού περιορισμού και τελικά οριστικής εξάλειψης μιας ασθένειας, που τόσο πολύ έχει αναστατώσει την κοινωνική μας ζωή της.
Αποτελεί το μοναδικό όπλο που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη ανθρωπιά και αισιοδοξία, απαλλαγμένοι από τον θάνατο και τη κακουχία( οικονομική, ψυχολογική) θα μπορέσουμε επιτέλους να αποκαταστήσουμε την οικονομία μας, να αναβιώσουμε την δυνατότητα της ακώλυτης μετακίνησης από τόπο σε τόπο, να ζήσουμε με χαρά τις μικρές οικογενειακές στιγμές και εν τέλει να καταστήσουμε τη κοινωνική αποστασιοποίηση σύνθημα ενός σκοτεινού παρελθόντος.
Με λίγα λόγια, θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας, που τόσο δικαιωματικά μας ανήκουν. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να αγκαλιάσουμε με αισιοδοξία το εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού, διαφορετικά θα καταδικάσουμε τους εαυτούς μας σε ένα φαύλο κύκλο ύπαρξης-μη ύπαρξης. Εξάλλου, όπως τονίζει στα Πολιτικά ο Αριστοτέλης, ο άνθρωπος είναι κοινωνική-πολιτική οντότητα της οποίας η ύπαρξη νοηματοδοτείται μόνο εντός του κοινωνικού συνόλου.
Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μόνο από εμάς εξαρτάται η έκβαση της μάχης με τον ιό. Και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε στη φαρέτρα μας το πιο αποδοτικό όπλο: το εμβόλιο.
Ας φροντίσουμε να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών της συγκεκριμένης ιστορικής συγκυρίας και να το αξιοποιήσουμε καταλλήλως , καθώς έχουμε χρέος το πολιτιστικό οικοδόμημα, που μας δόθηκε ως παρακαταθήκη από τους προγόνους μας, να το κληροδοτήσουμε με περηφάνια και στις επερχόμενες γενιές. Η Ο.Ν.Ν.Ε.Δ, ως οργάνωση, με πρόεδρο τον Παύλο Μαρινάκη, έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενημερωτικών εκδηλώσεων με θέμα ακριβώς την ασφάλεια και την αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχωρά με γοργούς ρυθμούς το σχέδιο ‘‘Ελευθερία’’, του μαζικού εμβολιασμού. Δείχνει πως είναι απολύτως έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν ώστε να ξεπεράσουμε επιτέλους αυτή την πανδημία.
Η διαδικασία των ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι απλή, ανάλογα με τις ανακοινώσεις για την προτεραιότητα των ανθρώπων που το έχουν άμεση ανάγκη (όπως αρχικά νοσηλευτών, έπειτα ατόμων άνω των 85 ετών κ.λ.π) γι’ αυτό ας μην χάσουμε στιγμή ώστε να ενθαρρύνουμε φίλους, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες να κάνουν το εμβόλιο.
* Ο Βασίλειος Μπέκας είναι στέλεχος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ και μέλος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης