Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών που προκάλεσε ή ενέτεινε στην Ευρωζώνη η υγειονομική κρίση, καθώς και οι προτεραιότητες για τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτέλεσαν τα δύο θέματα αιχμής που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτηση του ανέφερε ότι η πανδημία του κορονοϊού ανέκοψε την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην άμβλυνση των οικονομικών ανισορροπιών και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επίτευξη υψηλότερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Επισήμανε, δε, ότι καταλύτης για την οικονομική μεγέθυνση θα είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης, περιορίζοντας τις ανισότητες και αποτρέποντας τη διόγκωση της φτώχειας. Τόνισε ακόμα ότι η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα μέτρα ανάκαμψης απαιτείται να πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο, διότι εάν γίνει πρόωρα θα εκτροχιάσει την ανάταξη των εθνικών οικονομιών, ενώ εάν γίνει καθυστερημένα είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανισορροπίες.
Κατά τη συζήτηση για τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε τη σημασία της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν και θα κινητροδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε ορισμένους από τους τομείς στους οποίους εστιάζει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επένδυση στην εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αγορών κεφαλαίου.
Ο κ. Σταϊκούρας στην τοποθέτηση του, ανέφερε ότι δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις, και ιδίως στις ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να μειωθεί το επενδυτικό κενό της οικονομίας και να διασφαλιστεί ότι ορισμένες προϋπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την ανεργία ή τη δυνητική ανάπτυξη να αντιμετωπιστούν και να μην βαθύνουν εξαιτίας της κρίσης.