Μέτρα στήριξης μέσω επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις ώστε να αποτραπεί κύμα απολύσεων όταν λήξει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις συνέπειες της πανδημίας, ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ από το υπουργείο Εργασίας.
Τα “καυτά” θέματα της αγοράς τέθηκαν επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και την ΓΣΕΒΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καββαθά. Στην τηλεδιάσκεψη από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκτός του κ. Κωστή Χατζηδάκη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, η Γενική Γραμματέας Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού κ. Παναγιώτης Δουφεξής. Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχαν εκτός του Προέδρου, ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Πάρις Λιντζέρης, ο Νομικός Σύμβουλος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Νίκος Δήμας και το Επιστημονικό Στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Θανόπουλος.
Η τηλεδιάσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας και αποτέλεσε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και κυρίως στην αγορά εργασίας, μέτρα στήριξης της απασχόλησης, καθώς και οι σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση νομοθετικές παρεμβάσεις Από την μεριά του Υπουργείου ο κ. Χατζηδάκης έδωσε ένα περίγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση στα εργασιακά, την επικουρική ασφάλιση και την κατάρτιση.
Από την μεριά της ΓΣΕΒΕΕ ο Πρόεδρος, κ. Γιώργος Καββαθάς, επισήμανε την ανάγκη καθορισμού επιδοτούμενων προγραμμάτων διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, κάνοντας ειδική αναφορά στην επισφάλεια που βρίσκονται οι περίπου 700 χιλιάδες εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή, λόγω των σοβαρών προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Σημείωσε επίσης πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένα, ώστε να μην χάνονται κρίσιμοι πόροι και παράλληλα να ενισχύονται αυτοί που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Επισήμανε δε, την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου, που υπήρξε ένα από τα θύματα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως απαιτείται ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους πριν την υιοθέτηση κρίσιμων νομοθετικών πρωτοβουλιών, ενώ σημείωσε την πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ πως ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης των εθνικών κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Τέλος, επισήμανε την ανάγκη της περαιτέρω θεσμικής ενδυνάμωσης των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών τους ινστιτούτων που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία σε ζητήματα κατάρτισης, υποστήριξης επιχειρήσεων, ενώ παρουσιάζουν και πλούσιο ερευνητικό και μελετητικό έργο.