Το οικονομικό επιτελείο έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτης πολλών αιτημάτων από τους φορείς της αγοράς, σχεδόν όλων των κλάδων, για την παράταση καταρχήν υποχρεώσεων που δεν θα έχουν επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζοντας ότι δεν θα ζημιωθεί ο κροτικός προϋπολογισμός εξετάζει σοβαρά την αναστολή είτε μέρους των δόσεων που ξεκινούν με την καινούργια χρονιά, είτε τη μετάθεση των πληρωμών για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών.
Στο πακέτο των υπό εξέταση νέων παρεμβάσεων πρώτα απ’ όλα είναι η μετάθεση της έναρξης της περιόδου αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που κανονικά έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Είναι αξιοσημείωτο λοιπόν ότι οι υπάρχουσες εισηγήσεις, που αφορούν πάντα μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιά από τα ισχύοντα μέτρα, προβλέπουν τα εξής:
- οι πληρωμές να τρέξουν από τον Μάρτιο ή να αρχίσουν τον Ιούνιο
- οι δόσεις σε αναστολή να καταβληθούν όλες μαζί μόλις λήξει η περίοδος χάριτος
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω λύσεις είναι ανέξοδες για τον προϋπολογισμό αφού το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί θα είναι και πάλι μετά το κούρεμα περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τα περίπου 8,3 δισ ευρώ που δόθηκαν ως Επιστρεπτέες Προκαταβολές.
«Πάγωμα» δόσεων
Εκτός, όμως, από τις παρεμβάσεις στην εξόφληση των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ακόμη το «πάγωμα» πληρωμών των μηνιαίων δόσεων από τη ρύθμιση των 36 η 72 δόσεων με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, αλλά ταυτόχρονα και πληρωμή των «παγωμένων» δόσεων μαζί με την πρώτη δόση όταν θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η ρύθμιση.
Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διακανονισμού ισχύει για χρέη των πληττόμενων από την πανδημία επαγγελματιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων που δημιουργήθηκαν την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2021, με τους ωφελημένους να εκτιμώνται σε περίπου 700.000 και το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεών σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Πηγή: Lykavitos.gr