Συνεχίζει να διατηρεί την ένταση με την Ελλάδα η Τουρκία, παρά το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για κυρώσεις.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως και ο τουρκικός Τύπος, δίνουν πολεμικό τόνο στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex στη θάλασσα της Κύπρου, προκαλώντας την έκδοση αντίθετης Navtex από τη Λευκωσία. Μάλιστα ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, καθώς εκδίδονται «τμηματικές» Navtex.
Στη συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ», ο Τσαβούσογλου έδειξε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να λάβει στα σοβαρά το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας, καθώς ναι μεν είπε πως δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 μίλια, αλλά αντίστοιχη κίνηση στο Αιγαίο θα ήταν αιτία πολέμου.
«Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Νωρίτερα, το casus belli επανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, θέτοντας ακόμη και ζήτημα κυριαρχίας των Δωδεκανήσων.
Ο Φουάτ Οκτάι χαρακτήρισε και αυτός «απόπειρα» πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
«Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε ποιο είναι;» διερωτήθηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.
Πώς απαντά η Αθήνα
Αμεση και σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις πολεμικές ιαχές του τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων κατά 12 μίλια.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.
Η Αθήνα υπενθυμίζει στην Άγκυρα πως «η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».
«Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου», υπογραμμίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Η λίστα με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Οι κυρώσεις που παρουσιάστηκαν από τον Ζοζέπ Μπορέλ στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ , γεννούν ελπίδες αλλά και προβληματισμό ταυτόχρονα, για τη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τους ειδικούς να κρίνουν ως πιο σημαντικές τις οικονομικές κυρώσεις και το κλείσιμο της στρόφιγγας προς τις τουρκικές επιχειρήσεις.
Οι κυρώσεις είναι οι εξής:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.