Η χώρα βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα του δευτέρου κύματος της πανδημίας και στα νοσοκομεία σημειώνονται πρωτοφανείς καταστάσεις. Τα χθεσινά στοιχεία παραπέμπουν σε κατάσταση… πολέμου. Την ίδια ώρα, κάποιοι ανεγκέφαλοι πολιτικοί κλείνουν το μάτι σε ανόητους που θέλουν να δώσουν συνέχεια σε συγκεντρώσεις τύπου Εφετείου κατά την ημέρα ανακοίνωσης της ετυμηγορίας για την εγκληματική οργάνωση της “Χρυσής Αυγής” ή εξακολουθούν να κάνουν πάρτι ή να λαμβάνουν πλημμελή μέτρα προφύλαξης.
του Λουκά Γεωργιάδη
Το κακό νέο είναι ότι η καθημερινότητα μας θα θυμίζει… ακορντεόν για πολλούς μήνες, εν αναμονή του καλού νέου που δεν είναι άλλο από την ευρεία χρήση του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πρέπει όλοι να είμαστε οπλισμένοι με υπομονή για τους επόμενους πολλούς μήνες και ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας, πρέπει να αρχίσει να διαμορφώνει ένα νέο πλάνο ζωής, καθώς δεν πρόκειται να συνεχίσει στο αντικείμενο το οποίο απασχολιόταν προ κορωνοίού. Βέβαια, η εξέλιξη αυτή δεν αφορά συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι προς το παρόν αλλά και στο εγγύς μέλλον, δεν θα αντιμετωπίσουν κάποια έκτακτη οικονομική απώλεια…
Το μεγάλο πρόβλημα είναι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, όπου εκει για πολλά χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι με δράματα, τα οποία θα αθροιστούν στα αντίστοιχα δράματα της περιόδου 2010-2019. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η πειθαρχία στα μέτρα που ανακοινώνει η Πολιτεία, τότε τα δράματα θα είναι μεγαλύτερα σε οικονομικό επίπεδο. Και κάποια στιγμή θα αγγίξουν και αυτούς που σήμερα είναι στο απυρόβλητο. Δει δη χρημάτων, που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι…
Η ελληνική κοινωνία, σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν είναι έτοιμη να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί βίαιες αλλαγές στη ζωή της. Φάνηκε αυτό και κατά την περίοδο των σκληρών μνημονιακών μέτρων, αλλά θα φανεί και προσεχώς. Η κατάρρευση της “επιχειρηματικότητας ανάγκης” και της “απασχόλησης ανάγκης” σε μαγαζιά με ρούχα, μπιχλιμπίδια, καφετερίες, μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια και… κλαρίνα, θα στοιχειώνει τουλάχιστον για τα επομενα δύο χρόνια τον τομέα των υπηρεσιών στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα έχουν προφανείς παρενέργειες και στο νέο οικονομικό μοντέλο που εξ΄ ανάγκης πρέπει να στηθεί από την αρχή με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι δεν αναμένονται πριν τον προσεχή Μάιο. Με δεδομένη την απροθυμία των περισσοτέρων να κάνουν δουλειές στο… χώμα και στη… μουτζούρα, όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιο θα είναι το βαθύτερο και δομικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας μέσα στους επόμενους πάρα πολλούς μήνες.
Το εμβόλιο θα αργήσει να διεισδύσει στον παγκόσμιο πληθυσμό και ως εκ τούτου έως το τέλος του 2022, πρέπει να διαμορφώσουμε όλοι νέα πλάνα ζωής, αν θέλουμε να επιβιώσουμε είτε από πλευράς υγείας, είτε από πλευράς οικονομικών συνθηκών. Τα κακά νέα προηγούνται και δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό.Τα καλά νέα αργούν και όταν τα δούμε, θα μας επιτρέψουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι αλλά πιο ώριμοι…