TτΕ: «Τρέχει» με 70% η υποχρεωτική μερική απασχόληση

Εφτά στους δέκα εργαζόμενους που δουλεύουν με μερική απασχόληση, κυρίως γιατί αδυνατούν να βρουν θέση με πλήρες ωράριο.

Η ακούσια μερική απασχόληση, που επιβάλλεται από τον εργοδότη, «θερίζει» στην Ελλάδα της κρίσης σύμφωνα και με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θύματα αυτής της αχαλίνωτης κατάστασης στην αγορά εργασίας, που ουσιαστικά με τη σειρά της ωθεί σε παραβατικότητα αρκετές επιχειρήσεις, είναι οι πλέον παραγωγικές ηλικίες 25-64 ετών.

Σύμφωνα με την ΤτΕ η αύξηση της ακούσιας μερικής απασχόλησης αποδίδεται κυρίως σε αυξημένες ροές από τους ήδη απασχολούμενους, δηλαδή από εργαζόμενους οι οποίοι ακουσίως μετατρέπονται από πλήρους απασχόλησης σε μερική.

Η άνοδος αυτή ενισχύεται, κυρίως από το 2014 και μετά, από αυξημένες ροές και από την ανεργία.

Όπως αναφέρεται ρητά στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ το μεγαλύτερο μέρος της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ακούσια, καθώς η πλειοψηφία των εργαζόμενων απασχολείται μερικώς λόγω αδυναμίας εύρεσης πλήρους απασχόλησης.

Ειδικότερα το ποσοστό της ακούσιας μερικής απασχόλησης στο σύνολο της μερικής απασχόλησης αυξήθηκε από περίπου 46% το 2000 σε 71,6% το 2015 και είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε, όταν στην Ευρωζώνη (των 19 χωρών) μόνο το 30% της μερικής απασχόλησης χαρακτηρίζεται ως ακούσια για το 2015.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Εργασία