Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ζητήσει το ΔΝΤ την επιβολή των μέτρων το 2018, αντί του 2019, καθώς το Ταμείο αμφισβητεί τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», Αθήνα και πιστωτές εξακολουθούν να αναζητούν τρόπο για να ξεκολλήσουν τις διαπραγματεύσεις, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στις ενστάσεις του «ακυρώνοντας» στην ουσία την «συμβιβαστική πρόταση» που έχει τεθεί στο τραπέζι.
Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το ΔΝΤ δεν είναι το μόνο που αμφισβητεί την επίτευξη των στόχων (το Ταμείο επιμένει ότι η Αθήνα θα καταφέρει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2% σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που επιμένουν ότι ο στόχος του 3,5% θα επιτευχθεί με ευκολία).
Αντίστοιχη θέση εκφράζει και το Βερολίνο, που επιμένει ότι για να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε εκταμίευση το Ταμείο και οι Ευρωπαϊκού θεσμοί πρέπει να έχουν τις ίδιες προβλέψεις.
Το πρόβλημα του Βερολίνου έγκειται -σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή – στο γεγονός ότι ο «κόφτης» δεν θα τεθεί σε λειτουργία το 2018 αλλά μερικούς μήνες αργότερα, την άνοιξη του 2019 όταν τα επίσημα αποτελέσματα της Εurostat ανακοινώνονται επικυρώνοντας το μέγεθος του πλεονάσματος για το 2018.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ανοιχτά στην συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.