Μία δυσοίωνη πρόβλεψη έκανε καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος, όπως είπε την επόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό, η διακύμανση των κρουσμάτων να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000.
Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα, ο κ. Τζανάκης έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ για οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα
Ο καθηγητής δήλωσε μάλιστα ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορωνοϊού σε ποσοστό 80% με 90%.
Σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.
Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε.
«Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα» υπενθύμισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι απαραίτητες οι στρατηγικές αποτροπής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Δύσκολος μήνας
Σε μήνα των… παθών εξελίσσεται ο Μάρτιος, την ώρα που η κόπωση των πολιτών είναι πιο εμφανής από ποτέ. Δυστυχώς ο ιός συνεχίζει να πολιορκεί ανελέητα τη χώρα, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.
Από την άλλη το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας δίνει τη δική του μάχη στα νοσοκομεία, τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση. Φυσικά στην δύσκολη εξίσωση βρίσκονται και οι πολίτες οι οποίοι καλούνται να πειθαρχήσουν σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, ενώ συμπληρώνουμε σχεδόν πέντε μήνες καραντίνας.
Το τρίτο κύμα όμως χτυπά σαν τσουνάμι τη χώρα μας, καθώς παρά το πολύμηνο απαγορευτικό, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε.
Tο τρίτο κύμα
Είναι σαφές λοιπόν πως ο ιός είναι πιο μεταδοτικός τώρα, αλλά όχι το ίδιο θανάσιμος. Απόδειξη αυτού, αποτελεί άλλωστε το γεγονός πως τον Νοέμβριο σχεδόν με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων οι ημερήσιοι θάνατοι έφταναν και συχνά ξεπερνούσαν τους 80.
Υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση θεωρούνται κυρίως οι μεταλλάξεις, οι οποίες πλέον επικρατούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η βρετανική μετάλλαξη επικρατεί κατά 90% στην πρωτεύουσα και στην Κρήτη, ενώ η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι το μόνο που ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι γνωρίζουν πως με μαθητική ακρίβεια ποσοστό των νέων διαγνώσεων θα καταλήξει στο νοσοκομείο και μακροπρόθεσμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επομένως είναι δεδομένο πως μία απότομη αύξηση κρουσμάτων θα πιέσει το σύστημα Υγείας όπως συμβαίνει τώρα.
Iατρονοσηλευτικό προσωπικό
Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία είναι οριακή και θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες. Ενδεικτικά το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της Αττικής σημειώθηκαν περίπου 120 εισαγωγές ασθενών με τους γιατρούς να δίνουν μάχη, ώστε να μην μείνει ασθενής εκτός ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νοσοκομείο Ιπποκράτειο στην Αθήνα εφημέρευε το Σάββατο με μόνο μία κλίνη ελεύθερη.
Σοκ προκάλεσε άλλωστε και η δήλωση της διευθύντριας της 7ης Πνευμονολικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισήμανε πως στο νοσοκομείο υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.