«Η Αθήνα παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Βρυξέλλες εντυπωσιάζονται από το μελλοντικό πρότζεκτ “Ελλάδα 2.0”».
Τα παραπάνω αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Στο ρεπορτάζ του, ο συντάκτης εξωτερικών θεμάτων, Tobias Zick, τονίζει: Από τις Βρυξέλλες υπήρξε άμεσα ευνοϊκή ανταπόκριση. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Κομισιόν, είχε την Τετάρτη μόνο θετικά να γράψει στο Twitter για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχε μόλις αποστείλει η ελληνική Κυβέρνηση.
«Είναι καλό το ότι επικεντρώνεται σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς για το μέλλον της χώρας», έγραψε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, θέσεις εργασίας, εκπαίδευση, ιδιωτικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».
Εάν το σχέδιο εγκριθεί μετά από την εξέτασή του, η χώρα μπορεί να υπολογίζει ότι θα λάβει έως και 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος «NextGenerationEU».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να παράσχει συνολικά 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ούτως ώστε όχι μόνο να ανακουφιστεί η οικονομική ζημία που προκαλείται από την πανδημία του Covid, αλλά και να καταστεί δυνατό για τα κράτη-μέλη της να εξέλθουν της κρίσης ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά στο μέλλον.
Η Αθήνα έχει ζητήσει να λάβει από το Ταμείο επιχορηγήσεις ύψους 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ και δάνεια χαμηλού επιτοκίου 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την Ελλάδα το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μετά από δέκα χρόνια ευρω-κρίσης και κρίσης δημοσίου χρέους η χώρα είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει, όταν το 2020 την βρήκε η επόμενη συμφορά: Η πανδημία του κορωνοϊού και η επακόλουθη κάμψη του Τουρισμού.
Η Αθήνα κράτησε μεν πιο επίπεδη απ’ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες την καμπύλη του κορωνοϊού κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη του 2020 -για παράδειγμα μέσω ενός έγκαιρου, εκτεταμένου lockdown και περιορισμών στα ταξίδια.
Ωστόσο, οι κρατήσεις από ξένους επισκέπτες το καλοκαίρι έπεσαν κατακόρυφα -ένα σοβαρό πλήγμα για τη χώρα, της οποίας το ΑΕΠ εξαρτάται από τον Τουρισμό κατά περισσότερο από 20%.
Τουλάχιστον το 20% των θέσεων εργασίας συνδέεται με τον κλάδο, σε ορισμένα νησιά το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο. Το 2020 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 10%.
Η Kυβέρνηση αναλαμβάνει αυτήν την περίοδο πολλές πρωτοβουλίες για να επαναφέρει τις ταξιδιωτικές κρατήσεις για το καλοκαίρι τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019: Μέσω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών και της αυστηροποίησης των ταξιδιωτικών περιορισμών στη χώρα, οι οποίοι αυτήν την εβδομάδα έχουν σαν στόχο να αποτρέψουν το να καταστεί το Ορθόδοξο Πάσχα μια εθνική εκδήλωση υπερδιάδοσης του ιού λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Μάιο. Αλλά ακόμη και αν εκπληρωθούν οι ελπίδες, η χώρα μπορεί να χρειαστεί επειγόντως υποστήριξη από το εξωτερικό.
Για παράδειγμα, το σύστημα Υγείας, όπως έγινε επώδυνα σαφές κατά την διάρκεια της πανδημίας, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται έντονα από τα σκληρά μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών.
Όταν η Κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο του 2019, γνώριζε ήδη ότι θα χρειαζόταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανόρθωση της χώρας που είχε πληγεί από την κρίση και ανέθεσε στον προερχόμενο από την Κύπρο και βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορο Πισσαρίδη, να αναπτύξει ένα σχέδιο για περισσότερη καινοτομία, θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων μπόρεσε να βασιστεί σε αυτό για να επεξεργαστεί το σχέδιό της για την χρήση των αιτούμενων αναπτυξιακών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι στόχοι είναι ξεκάθαρα φιλόδοξοι: Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η «Καλιφόρνια της Ευρώπης», όπως το διατύπωσε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Η βιβλιοδετημένη έκδοση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τίτλο «Greece 2.0», την οποία παρουσίασε την Τετάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει μέγεθος 4.104 σελίδες. Περιλαμβάνει 106 επενδυτικά και 67 μεταρρυθμιστικά σχέδια. Εκτός από την Ψηφιοποίηση, ένα βασικό σημείο της είναι η μετάβαση στην πράσινη Οικονομία.
Οι κατοικίες και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να καταστούν ενεργειακά αποδοτικά, θα πρέπει να κατασκευαστούν σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα δάση θα πρέπει να αναδασωθούν και η βιοποικιλότητα να προστατευτεί. Επιπλέον, η τροφοδοσία με Ενέργεια θα πρέπει να καταστεί ανεξάρτητη από τον λιγνίτη που εξορύσσεται στον Βορρά.
Εκτός από τον οικονομικό, θα πρέπει να προχωρήσει και ο «κοινωνικός μετασχηματισμός». Έτσι, η Κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει πιο αποφασιστικά την φοροδιαφυγή και να ξεκινήσει προγράμματα κατά των διακρίσεων.
Η γενιά των κάτω των 30 ετών, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας, θα λάβει πρόσθετη υποστήριξη με προγράμματα εργασίας και κατάρτισης, αλλά και με επιχορηγήσεις για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κορωνοϊό προσφέρει «μια ευκαιρία που προκύπτει μόνο μία φορά σε μία γενιά».