Η τούρκικη ηγεσία συνεχίζει να δείχνει την ανησυχία της, σχετικά με τις πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή Συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία.
Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι συνεχίζουν να κάνουν δηλώσεις , που «πυροδοτούν την ατμόσφαιρα» και συντηρούν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η κυβέρνηση μετά την σύναψη των συμφωνιών, στρέφει το βλέμμα της στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική είναι η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Αθήνα.
Ωστόσο, οι συμμαχίες αυτές και οι ευρύτερες εξελίξεις που αποδομούν το τουρκικό αφήγημα έχουν δημιουργήσει αίσθημα δυσφορίας στη κυβέρνηση του Ερντογάν, που για μια ακόμη φορά καταφεύγει σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απειλές.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει την Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει πρωινό εργασίας στη Λίβυα ομόλογό του Najla El Mangoush, με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών Εξωτερικών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών,αναμένεται να αναφερθεί στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ θέλουν αποκλιμάκωση της έντασης
Σημειώνεται, πως την πάγια τακτική των ίσων αποστάσεων αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξακολουθεί να κρατά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και μετά την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατ ‘αρχήν, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όπως γνωρίζετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δε λαμβάνουν θέση σχετικά με το πώς άλλα κράτη πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους στα θαλάσσια σύνορα».