Ένα ακόμη δημοσίευμα αναφέρεται στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από την ελληνική Κυβέρνηση.
Ένας γερασμένος πληθυσμός, μια αδύναμη οικονομία ένα ανεπαρκές σύστημα υγείας: στην Ελλάδα υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει σοβαρή διασπορά του κοροναϊoύ, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της Spiegel.
Όμως, όπως αποδείχτηκε, τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά.
Σύμφωνα με το γερμανικό Μέσο Ενημέρωσης, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τέσσερις λόγοι.
Το γερμανικό δημοσίευμα ξεκινάει με μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία αναφέρεται στην χαλάρωση των μέτρων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ηλικιωμένη μάλιστα έχει και ένα διάγραμμα που συγκρίνει τα κρούσματα και νεκρούς σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα αντιμετώπισε απροσδόκητα καλά την πανδημία (οικονομία, σύστημα υγείας, γερασμένος πληθυσμός).
Ξένα μέσα, διεθνείς οργανισμοί και οι ξένες κυβερνήσεις αποθεώνουν τη χώρα μας για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.
Σύμφωνα με τo Spiegel, η τεράστια επιτυχία της χώρας μας οφείλεται σε τέσσερις διαφορετικούς παράγοντες.
– Η Κυβέρνηση έχει ήδη ακούσει από τον Φεβρουάριο τις προειδοποιήσεις από Έλληνες επιστήμονες και διαβουλεύτηκε διεθνώς αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες, όπως τον Ηλία Μόσιαλο.
– Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε γρήγορα πολιτικές αποφάσεις με τα περιοριστικά μέτρα να ξεκινούν στις 27 Φλεβάρη.
– Οι Έλληνες ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες για την κοινωνική αποστασιοποίηση και έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
– Η Ελλάδα εργάστηκε για να αυξήσει τον αριθμό των κλινών εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία κατά περισσότερο από 70%.
Ακόμα, το δημοσίευμα της Spiegel αναφέρει ότι με τη χαλάρωση των μέτρων, βγήκαν στην επιφάνεια οι οικονομικές συνέπειες, όμως, όπως τονίζεται στο άρθρο, οι Έλληνες τώρα έχουν μια ελπίδα.
Έδειξαν στον εαυτό τους και στον κόσμο ότι εκείνοι αντιμετωπίζουν υπεύθυνα την νόσο Covid-19.
Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα θα μπορούσε να ανακάμψει γρηγορότερα από τις οικονομικές συνέπειες που εμφανίζονται τώρα σε σχέση με άλλες.