Τους μεγαλύτερους “μαύρους κίνδυνους” για την παγκόσμια οικονομία παραθέτει, στην τελευταία έκθεσή της, η Societe Generale.
Ο “μαύρος κύκνος” είναι μια μεταφορά που χρησιμοποιείται από την επενδυτική κοινότητα, για να περιγράψει εξελίξεις που έρχονται αιφνιδίως, όπως ήταν η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς κατοικίας το 2008. Από τεχνικής άποψης, οι “μαύροι κύκνοι” είναι εξ ορισμού πολύ δύσκολο να προβλεφθούν και εάν επαληθευτούν σηματοδοτούν άσχημες εξελίξεις.
Όπως μεταδίδει και το CNBC, στις τελευταίες εκτιμήσεις της, η γαλλική τράπεζα παραπέμπει σε πολλαπλές απειλές για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας που εγείρουν οι πολιτικές στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ (που παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τη SocGen), ενδεχόμενης “απότομης προσγείωσης” στην Κίνα, μιας κατακόρυφης ανατίμησης στην αγορά και η τάση των καταναλωτών να αποταμιεύουν, παρά να ξοδεύουν.
Όσον αφορά στο αβέβαιο κλίμα γύρω από τις πολιτικές που ασκούνται σε ευρωπαϊκό και αμερικανικό επίπεδο, η τράπεζα διακρίνει δύο διαστάσεις στον εν λόγω κίνδυνο: Πρώτον, η αβεβαιότητα εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις και προσλήψεις, αλλά και τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεύτερο, εγείρει τον κίνδυνο να “πυροδοτηθεί” οικονομική αστάθεια. Ειδικότερα, στο σκέλος του Brexit, ο πρώτος φόβος παραμένει κρίσιμης σημασίας, ενώ ο δεύτερος καθίσταται μάλλον παροδικός, έχοντας υπ’όψιν και μια δυνάμει επιθετική απάντηση από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).
Συγκεκριμένα, οι κορυφαίοι οικονομικοί κίνδυνοι (και πόσο πιθανό είναι να επαληθευτούν) είναι οι εξής:
– Πλήγμα από την πολιτική αβεβαιότητα, με πιθανότητες 30%.
– Ο κίνδυνος “απότομης προσγείωσης” στην Κίνα έχει περιοριστεί με πιθανότητες 20%.
– Η ανατίμηση στην αγορά με πιθανότητες 20%.
– Η στροφή των καταναλωτών προς την αποταμίευση με πιθανότητες 10%.
Αναφορικά με τις οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας, η SocGen εκτιμά πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,2% το 2017, στο 1,4% στην Ευρωζώνη και στο 6% στην Κίνα.