Δίχτυ ασφαλείας που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών επιχειρεί να απλώσει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τις αυξημένες τιμές, στην ενέργεια, αλλά και σε ένα μέρος των αγαθών πρώτης ανάγκης.
Πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων τις πληροφορίες για δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις και υπενθύμισε τη δέσμευση για διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η εισφορά αλληλεγγύης να καταργηθεί πριν το 2023 όπως και να μειωθεί περαιτέρω η προκαταβολή φόρου.
«Oσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όσο ο εκσυγχρονισμός του κράτους δίνει τη δυνατότητα να έρχονται χρήματα και να ανοίγουν θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας ουσιαστικά να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου. Γιατί όσο αξίζει ένα δράμι πράξης, όσο αξίζει ότι έχουμε 70, 80 χιλιάδες εργαζόμενους σε σχέση με πριν την πανδημία, δεν αξίζει ένας τόνος θεωρία».
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει εισήγηση στο κυβερνητικό επιτελείο της Κυβέρνησης για παροχή έκτακτου επιδόματος τα Χριστούγεννα σε ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια άνεργους και υγειονομικούς.
Υπάρχουν αρκετά σενάρια στο τραπέζι για το έκτακτο μέρισμα, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει «κλειδώσει» κάτι.
Η εισήγηση που υπάρχει παραθέτει διάφορα σενάρια για το το ύψος του μερίσματος και για σε ποιες κοινωνικές κατηγορίες θα δοθεί.
Οι μεγάλοι αδικημένοι, που είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, φαίνεται πως είναι «ψηλά» στην λίστα για να λάβουν οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο το έκτακτο μέρισμα σχεδιάζεται να δοθεί και σε άλλες κατηγορίες.
Το πιθανότερο σενάριο, είναι να δοθεί ένα επίδομα ή αλλιώς ένα «δώρο» Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους που εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη και δεν έλαβαν αναδρομικά το 2020.
Επιπλέον, την οικονομική ενίσχυση είναι πολύ πιθανό να λάβουν οι υγειονομικοί οι οποίοι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δίνουν «μάχη» με την πανδημία και οι μακροχρόνια άνεργοι.
Το μόνο που έχει «κλειδώσει» έως τώρα είναι ότι θα δοθεί διπλάσιο ποσό στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Έτσι, διπλό βοήθημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι στο τέλος του χρόνου. Το κόστος του εν λόγω μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και θα βοηθήσει σημαντικά νοικοκυριά που είναι στο φάσμα της ακραίας φτώχειας.
Ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Πολιτείας με την αναφορά του, ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε εκείνους που θα δουν υπέρμετρα αυξημένους λογαριασμούς, να τους εξοφλήσουν σε δόσεις, αναφερόμενος προφανώς στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα μέτρα τα οποία προτείνει η Επιτροπή κινούνται ακριβώς στην κατεύθυνση των ήδη νομοθετημένων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης» και τόνισε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ευάλωτων όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος της θέρμανσης τον χειμώνα που έρχεται.
«Κρατώ από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς: Τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις «όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να ξανακάνουμε δηλαδή στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια».
Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται διάφορες σκέψεις και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, ανάλογα αφενός με την πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί απόρροια του ρυθμού ανάπτυξης που θα επιτευχθεί.
Τα πρώτα δείγματα πάντως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Τα έσοδα από φόρους, τόσο σε επίπεδο μηνός (Σεπτέμβριος 2021), όσο και στο 9μηνο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο, όπως αυτός περιγράφεται στο Μεσοπρόθεσμο, με δύο βασικές πηγές, τον τουρισμό και την πορεία των επιχειρηματικών κερδών.
Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά πιθανό, μέχρι την τελικά κατάθεση του προϋπολογισμού το Νοέμβριο, να υπάρξει εκ νέου αναθεώρηση του στόχου για ρυθμό ανάπτυξης 6,1% το 2021.