Η έρευνα του ΝΑΤΟ για την ναυτική αντιπαράθεση μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον Ιούνιο στη Μεσόγειο έχει κριθεί εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να συζητηθεί δημόσια, καθώς το Παρίσι και η Άγκυρα διεξάγουν «πόλεμο λέξεων», δήλωσαν διπλωμάτες στο Reuters.
Σύμφωνα με το Reuters το θερμό επεισόδιο υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, όχι μόνο απέναντι στη Γαλλία, αλλά και στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τον φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο και με την επικεφαλής της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εν συνεχεία παραθέτει το ιστορικό της γαλλλοτουρκικής αντιπαράθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου, με τη Γαλλία να αναφέρει ότι φρεγάτα της παρενοχλήθηκε από τα τουρκικά ναυτικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη και κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβίασε ένα εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία το αρνείται αυτό και λέει ότι η φρεγάτα ήταν επιθετική.
«Φαίνεται απίθανο η έρευνα να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα» αναφέρει το πρακτορείο και σημειώνει πως αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. «Το έβαλαν κάτω από το χαλί», σχολίασε από την πλευρά του, Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ άλλος σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό της, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και της στρατηγικής της θέσης, υποδηλώνει πως δεν ο οργανισμός δεν ήταν διατεθειμένος να κουνήσει το δάχτυλό του.
Στην αντιπαράθεση Μακρόν – Ερντογάν σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα συμβάντα, μέσω συνομιλιών «αποκλιμάκωσης» και μεταφέρει δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ που εκφράζει αμφιβολίες «εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».