Την ικανότητα που θα πρέπει να έχουν οι τράπεζες να καλύψουν πλήρως πιθανές ζημιές από bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα που έχουν στην κατοχή τους, επισημαίνει η πρόταση που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (BCBS).
Όπως αναφέρει το Reuters, η BCBS προτείνει στις τράπεζες να βάλουν στην άκρη αρκετά κεφάλαια για αυτόν τον σκοπό, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει την ευρεία χρήση του bitcoin από μεγάλες τράπεζες.
Σημειώνεται ότι το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμη προσφορά, παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως όσους επενδύουν στο κρυπτονόμισμα ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να χάσουν όλα τους τα χρήματα.
Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες οι μεγάλες οικονομίες, όπως εκείνες των ΗΠΑ και της Κίνας, έχουν αποκτήσει μια πιο δύσκολη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα σχέδια ανάπτυξης των δικών τους τραπεζών για κρυπτονομίσματα.
Σύμφωνα με το Reuters, η BCBS προτείνει μια διπλή προσέγγιση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα κρυπτονομίσματα που κατέχουν οι τράπεζες.
Συγκεκριμένα, σε έγγραφο δημόσιας διαβούλευσης, η BCBS αναφέρει ότι παρόλο που η έκθεση των τραπεζών σε κρυπτο-στοιχεία του ενεργητικού είναι περιορισμένη, αν δεν υπάρξουν προβλέψεις για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, η συνεχής ανάπτυξή τους θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Σήμερα, η συνολική αξία του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων συνολικά φτάνει παγκοσμίως το 1,6 τρισ. δολάρια, ποσό που θεωρείται μικρό σε σχέση με τα κύρια assets που κατέχουν οι τράπεζες.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν από τις τράπεζες να ορίζουν διαφορετική στάθμιση σε κάθε στοιχείο του ενεργητικού που κρατούν στα βιβλία τους και όλα αυτά θα αθροίζονται για τον προσδιορισμό των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, η BCBS προτείνει δύο ομάδες.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, που θα υπάγονται σε μια νέα «συντηρητική προληπτική μεταχείριση», με συντελεστή στάθμισης κινδύνου 1,250% λόγω των «μοναδικών κινδύνων τους».
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της BCBS, ο συντελεστής στάθμισης 1,250% σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κρατούν κεφάλαια αξίας τουλάχιστον ίσης με την έκθεσή τους στο bitcoin ή σε άλλα κρυπτο-στοιχεία της δεύτερης ομάδας.
Η BCBS έχει έδρα στην Ελβετία και αποτελείται από ρυθμιστικές αρχές των κορυφαίων χρηματοοικονομικών κέντρων παγκοσμίως. Όπως επισημαίνει το Reuters, εκτός από τα κρυπτονομίσματα, τα assets που αντιμετωπίζουν οι κανονισμοί της BCBS τόσο συντηρητικά είναι πάρα πολύ λίγα.