«Η προοπτική νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου ωθεί τα ελληνικά ομόλογα κάτω από το 3%», τονίζει το Reuters.
«Μάχη των ομολόγων: Οι Έλληνες κερδίζουν το πάνω χέρι έναντι της Ρώμης», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters που αναφέρεται στη μεγάλη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων.
«Απένταρη πριν από λιγότερο από μία δεκαετία, η Ελλάδα είναι φέτος η κορυφαία σε επιδόσεις αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, απολαμβάνοντας εισροές από επενδυτές απογοητευμένους από τη συρρίκνωση των αποδόσεων αλλού και από τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην Ιταλία, που είναι η άλλη χώρα της Ευρωζώνης με υψηλές αποδόσεις στο χρέος της», σημειώνει το πρακτορείο.
Η αρθρογράφος του Reuters, Βιρτζίνια Φέρνες, αναφέρει ότι «Εννιά χρόνια αφότου η Ελλάδαχρεοκόπησε και οδήγησε τους πιστωτές σε μία καθυστερημένη αναδιάρθρωση του χρέους της, οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, με το χρέος της να φαίνεται ότι θα βελτιώνεται από φέτος.
Αυτό τον μήνα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για μία πενταετία μειώθηκε κάτω από αυτό της Ιταλίας, για πρώτη φορά από το 2008, κάτι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι το ιταλικό αξιόχρεο έχει επενδυτική διαβάθμιση, αξιολογούμενο τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα πάνω από αυτό της Ελλάδας, στο Baa3/BBB/BBB.
Με το αξιόχρεό της στο B1/B+/BB-, η Ελλάδα κατατάσσεται ως «κερδοσκοπική διαβάθμιση», που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνεται σε διάφορους παγκόσμιους δείκτες, τους οποίους ακολουθούν οι επενδυτές.
Αν και το γεγονός αυτό έχει αφήσει την Ελλάδα στην καταφυγή των hedge funds και των επενδυτών των αναδυόμενων αγορών, φαίνεται τώρα να έχει αρχίσει το ταξίδι της επανόδου της στο κύριο ρεύμα».
«Προτιμούμε το ελληνικό χρέος από το ιταλικό», δήλωσε ο Νικ Γουόλ, διαχειριστής κεφαλαίων στην εταιρεία Merian Global Investors, που επένδυσε σε ελληνικά ομόλογα τον Μάιο του 2017, μετά την εκλογή του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με μία ατζέντα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες, σημειώνει το Reuters. «Το μεγάλο παγκόσμιο ράλι των ομολόγων, που βασίζεται σε προσδοκίες για νέα νομισματική στήριξη, ωθεί προς τα κάτω τις αποδόσεις σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης, όπου το κόστος 10ετούς δανεισμού της Ισπανίας έκανε βουτιά κάτω από το 0,4%. Παρ’ όλα τα προβλήματά της, οι αποδόσεις της Ιταλίας μπορεί να υποχωρήσουν σύντομα κάτω από το 2%.