Νέο “κύμα” ψηφιοποίησης της αίτησης και της απονομής συντάξεων θα “τρέξει” από τον επόμενο μήνα.
Συντάξεις αναπηρίας, μισθωτών ιδιωτικού τομέα, παράλληλα και διαδοχικά ασφαλισμένων και ελευθέρων επαγγελματιών θα ενσωματωθούν πλήρως στο σύστημα “Άτλας”, διευκολύνοντας την έκδοση των νέων συντάξεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , εντός του Νοεμβρίου, θα ενταχθούν στο ψηφιακό συστήματος αίτησης – απονομής συντάξεων οι ΑμεΑ.
Αμέσως μετά, δηλαδή το Δεκέμβριο θα ενταχθούν στο σύστημα “Άτλας” τρεις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων.
- Πρώτον, θα ενταχθούν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή του τέως ΙΚΑ.
- Δεύτερον, θα ενταχθούν οι παράλληλα ασφαλισμένοι. Ο λόγος για όσους, κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους ήταν παράλληλα ασφαλισμένοι πχ στο τέως ΙΚΑ και στον τέως ΟΑΕΕ.
- Τρίτον, τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα ενταχθούν στο ψηφιακό σύστημα αίτησης -απονομής σύνταξης και οι διαδοχικά ασφαλισμένοι, δηλαδή εκείνοι ήταν ασφαλισμένοι σε ένα ταμείο (πχ ΙΚΑ) και έπειτα σε ένα άλλο (πχ ΟΑΕΕ).
Από τον Ιανουάριο του 2022 και έπειτα, είναι προγραμματισμένη η ένταξη των συνταξιούχων ελευθέρων επαγγελματιών (του τέως ΟΑΕΕ κλπ) στο σύστημα “Άτλας”.
Το δεύτερο σημαντικό “πακέτο” το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων είναι η ένταξη έως 3600 πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων στο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται με την έκδοση συντάξεων έως το τέλος του χρόνου -αρχές του επομένου.
Ηδη σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, σημειώθηκε σε τρία Ταμεία, των νομικών (ΤΑΝ) των υγειονομικών (ΤΣΑΥ), των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), τα οποία είχαν τη φήμη των πλέον προβληματικών, καθώς υπήρχαν εκκρεμείς αιτήσεις από το 2016.
Ειδικότερα, για τις εκκρεμείς αιτήσεις του πρώην ΟΑΕΕ, το φλέγον πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες τους κόβουν τον δρόμο προς τη συνταξιοδότηση αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 6 στους 10 οφείλουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά στον ενιαίο φορέα.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που περιγράφουν οι υπάλληλοι ότι καθημερινά 5-6 βαν με φακέλους ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από όλη την Ελλάδα ξεφορτώνουν στο πράσινο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας, το ανθρώπινο δυναμικό του οποίου έχει αναλάβει την διεκπεραίωση των αιτήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των διαδοχικά ασφαλισμένων.
Μάλιστα, στο πράσινο κτίριο ήδη ανέβασε διακόπτες ο λεγόμενος «πύργος ελέγχου» (control tower) ένα ψηφιακό εργαλείο για την παρακολούθηση της πορείας των αιτήσεων από την υποβολή τους έως και την έκδοση της οριστικής απόφασης.
Μέσω του «πύργου ελέγχου», η διοίκηση θα μπορεί να παρακολουθεί με στοιχεία ανά Tαμείο και ανά υπάλληλο σε πραγματικό χρόνο τη διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει κατεύθυνση στους ιδιώτες, δικηγόρους και φοροτεχνικούς, που θα εμπλακούν τον επόμενο μήνα στη διαδικασία να προχωρούν κατά προτεραιότητα στην εκκαθάριση – προσδιορισμό των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και ακολούθως στην ένταξή τους σε ρύθμιση προκειμένου να μη μένει «παρκαρισμένος» για μήνες ο φάκελός τους.
Μια επιπλέον κατεύθυνση που έχει δώσει στα κλιμάκια απονομής συντάξεων η διοίκηση του ΕΦΚΑ είναι να τρέχουν τις εύκολες περιπτώσεις συντάξεων προκειμένου να μειωθεί ο συνολικός αριθμός αφήνοντας πίσω τους περίπλοκους φακέλους.
Ο νέος ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος που τέθηκε από τον κ. Χατζηδάκη είναι κάθε υπάλληλος να εκκαθαρίζει τρεις συντάξεις την ημέρα, δηλαδή περίπου 60 συντάξεις μηνιαίως.
Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί δείχνουν ότι ένας στους δύο υπαλλήλους παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση.
Ειδικότερα από τους 600 εισηγητές των κλιμακίων:
- το 25% βγάζει μόλις 2 συντάξεις τον μήνα,
- άλλο ένα 25% βγάζει μόλις 8 συντάξεις τον μήνα,
- ένα τρίτο 25% βγάζει 19 συντάξεις τον μήνα,
- ενώ το τελευταίο 25% των «αριστούχων» καταφέρνει να εκκαθαρίζει 45 συντάξεις τον μήνα.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έδωσε διορία έως το τέλος του χρόνου στους υπαλλήλους που εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις να ανεβάσουν τη βαθμολογία τους. Διαφορετικά τους προειδοποίησε ότι θα «τιμωρηθούν» με δυσμενή μετάθεση, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγηθούν και στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Πηγή: Lykavitos.gr