Στην Εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επικαιροποίηση του ΠΟΥ για την Covid-19 επισημαίνεται πως «αυτή τη στιγμή κρούσματα του Όμικρον έχουν αναφερθεί σε 57 χώρες σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ».
Ο ΠΟΥ υπογράμμισε πως «προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μειώνουν την εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων με αποτέλεσμα τη μειωμένη προστασία από τη φυσική ανοσία». Σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτό εξηγεί «γιατί η παραλλαγή φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα σ’ ένα πληθυσμό με υψηλή ανοσία, όπως στη Νότια Αφρική».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του στελέχους Όμικρον. «Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα δεδομένα για να εκτιμήσουμε αν οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη προστασία από την προκαλούμενη από τα εμβόλια ανοσία, καθώς και δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, περιλαμβανομένης της χρήσης πρόσθετων εμβολιαστικών δόσεων», αναφέρουν οι ειδικοί. Υπογραμμίζεται πως «ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εργάζεται με εταίρους για να παρακολουθεί και να αξιολογεί αυτά τα δεδομένα μόλις καθίστανται διαθέσιμα».
Ο οργανισμός επισημαίνει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες «η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχει πλεονέκτημα επί άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν». Ταυτόχρονα οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη «αν αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένη μεταδοτικότητα». Οι πληροφορίες για την κλινική σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον είναι επίσης περιορισμένες. Αναφερόμενοι στις 212 μολύνσεις με το στέλεχος αυτό οι οποίες εντοπίσθηκαν σε 18 χώρες της ΕΕ, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η πορεία της νόσου ήταν «ασυμπτωματική ή ήπια».