Τα τμήματα του ανθρώπινου δυναμικού καλούνται να επανεξετάσουν τον ρόλο τους και το σύνολο της διαχείρισης και απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Σίγουρα η αλλαγή εργασίας σε τηλεργασία με αφορμή τον κορωνοϊό έχει φέρει ήδη αλλαγές, οι οποίες θα γίνουν καθημερινότητα. Ας δούμε ποιες είναι μερικές αλλαγές παγκοσμίως.
Της Τόνιας Τσιρογιάννη*
Πρώτον, η έκτακτη απασχόληση: κατά τη διάρκεια της καραντίνας είδαμε επαγγέλματα ξαφνικά να μην προλαβαίνουν, π.χ τα courier, σουπερμάρκετ, και άλλα να μην λειτουργούν καθόλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάγκη για γρήγορες προσλήψεις.
Θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων για την προσωρινή μεταφορά εργαζομένων που έχασαν το αντικείμενό τους, όπως ήδη έγινε στην Κίνα και σε άλλες χώρες λόγω εκτάκτων αυξημένων αναγκών σε κάποιους κλάδους.
Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα επεκταθούν.
Έρευνες δείχνουν ότι το 32% των επιχειρήσεων σκοπεύει να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με freelancers με σκοπό να μειωθεί το κόστος.
Η ευέλικτη εργασία θα χρειαστεί να επανεξεταστεί από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για το πώς θα εφαρμοστεί μέσα στους μεγάλους οργανισμούς, πώς αυτοί οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές με τους συναδέλφους τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
Δεύτερον: Η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας. Τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού καλούνται να καλύψουν δεξιότητες που θα χρειαστούν οι εργαζόμενοι, δηλαδή να μπορούν αποδοτικά να συνεισφέρουν μέσω της ψηφιακής συνεργασίας, να προσαρμόσουν τους στόχους μέτρησης της απόδοσης και της αξιολόγησης αυτών των εργαζομένων.
Τρίτον, ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της επιχείρησης: οι επιχειρήσεις δεδομένων των συνθηκών προέβησαν σε νέα μέτρα, όπως, εκτεταμένες άδειες ασθενείας, πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, προσαρμογή ωραρίου κτλ.
Κάποιες άλλες έλαβαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας, όπως, χειρουργικές μάσκες, αναπνευστήρες. Αυτή είναι η νέα πλευρά των επιχειρήσεων, ενώ όποια προσέγγιση κι αν υιοθετήσει η επιχείρηση, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επίδρασή της στο προσωπικό θα είναι μακροπρόθεσμη.
Τέταρτον, διαχωρισμός ρόλων και δεξιοτήτων με έμφαση στην ανθεκτικότητα: σε μία εποχή που δεν ξέρεις τι θα έρθει την επόμενη μέρα, τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να εστιάσουν λιγότερο στους εργασιακούς ρόλους και περισσότερο στα softskills που χρειάζονται για να επιτύχουν, οι εργαζόμενοι δηλαδή να δώσουν πλεονέκτημα στην επιχείρηση εν μέσω κρίσεως.
Θα πρέπει δηλαδή να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους να αναπτύξουν χαρακτηριστικά όπως η ανθεκτικότητα και όχι μόνο να εστιάζουν στην εκτέλεση απλά ενός έργου. Οι ρόλοι, οι δομές και οι διαδικασίες χρειάζεται να οικοδομηθούν με γνώμονα την ευελιξία.
* Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups
+302114094901
www.stellarlight.gr