Μία ευρωπαϊκή και συγκεκριμένα σκανδιναβική χώρα είναι η πιο ευτυχισμένη του κόσμου.
Η Φινλανδία μπορεί να είναι επικεφαλής των «πιο ευτυχισμένων χωρών του κόσμου», όμως δυσκολεύεται να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δημογραφική κρίση.
«Σήμερα είναι ευρέως παραδεκτό ότι χρειαζόμαστε έναν εντυπωσιακό αριθμό ανθρώπων», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάκου Τιχβεράινεν, ο οποίος στρατολογεί προσωπικό για το πρακτορείο Talented Solutions «για να βοηθήσει να καλυφθούν τα κόστη της γενιάς που γερνάει».
Οι περισσότερες δυτικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ασταθή δημογραφία, όμως πολύ λίγες απ’ αυτές αισθάνονται τον αντίκτυπό της όσο η Φινλανδία.
Η χώρα της Σκανδιναβίας αριθμεί ήδη τέσσερις ανθρώπους άνω των 65 ετών για κάθε δέκα ανθρώπους σε ηλικία εργασίας, ενώ αυτή η αναλογία αναμένεται να αυξηθεί σε έναν για δύο έως το 2030, τοποθετώντας την μπροστά απ’ όλες τις χώρες του κόσμου με εξαίρεση την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το Ελσίνκι, αυτή η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει ανάγκη ένα θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο 20.000 έως 30.000 ανθρώπων κάθε χρονιά –το διπλάσιο απ’ ό,τι σήμερα– για να διατηρήσει σε άριστο επίπεδο τις δημόσιες υπηρεσίες της και τη φροντίδα των ηλικιωμένων, καλύπτοντας παράλληλα το επικείμενο έλλειμμα στις συντάξεις.
Μετά από χρόνια αδράνειας, οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση «βρίσκονται τώρα στο σημείο που η πλάστιγγα θα γείρει και αναγνωρίζουν το πρόβλημα», εκτιμά ο Τσαρλς Μάθις.
Αρμόδιος για την έρευνα σχετικά με την εκπαίδευση και τη μετανάστευση στην Ακαδημία της Φινλανδίας, είναι ένας από τους ειδικούς τους οποίους συμβουλεύεται το κυβερνητικό πρόγραμμα «Talent Boost» (Προώθηση Ταλέντων), που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει στόχο να καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική μέσα στον κόσμο, εν μέρει χάρη σε μια σειρά τοπικών προγραμμάτων στρατολόγησης εργατικού δυναμικού.
Μεταξύ των εργαζομένων στους οποίους στοχεύει η Φινλανδία, περιλαμβάνονται ειδικοί στην πληροφορική, Iσπανοί επαγγελματίες της υγείας, Σλοβάκοι μεταλλουργοί, καθώς και Ρώσοι, Φιλιππινέζοι ή Ινδοί ειδικοί σε θέματα που αφορούν τη θάλασσα.