Όσοι είναι “κόκκινοι” σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καλύτερα να… ξεχάσουν το ενδεχόμενο δανειοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και με ένα… ευρώ!.
Αυτό ανέφερε σε… ελεύθερη μετάφραση στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Χατζηνικολάου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “η μεγάλη ρευστότητα δεν συνεπάγεται αυτόματα πιστωτική επέκταση. Δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό οι επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια”, επεσήμανε ο κ. Χατζηνικολάου, προσθέτοντας ότι “μία οικονομική μονάδα με αρνητική οικονομική εικόνα, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό”. Όπως είπε “οι εποπτικοί κανόνες των ευρωπαϊκών τραπεζικών αρχών, δεν επιτρέπουν να δανείζουμε προβληματικές επιχειρήσεις”.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, οι τράπεζες πραγματοποίησαν ρεκόρ χρηματοδότησης στους κλάδους της οικονομίας με δάνεια 20 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι από τα 20,5 δισ., τα 14 δισ. ευρώ, προήλθαν από τα δανειαικά προγράμματα των τραπεζών. Οι τράπεζες χρηματοδότησαν πάνω από 30.000 κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διοχετεύοντας προς αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επιτυγχάνοντας επίδοση – ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφθασε το 95%. Ειδικά το εμπόριο, ο κλάδος που δέχθηκε το σοβαρότερο πλήγμα από την επιδημιολογική κρίση, απορρόφησε το 25,45% της συνολικής χρηματοδότησης (5 δισ. ευρώ).
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ανέφερε ότι προς την ομαλή επάνοδο εξυπηρετήσεως αυτών των δανείων, οι τράπεζες έχουν εντάξει τους επανερχομένους σε καθεστώς εξυπηρέτησης δανειολήπτες σε 5 κατηγορίες:
– Η 1η κατηγορία περιλαμβάνει όσους δανειολήπτες έχουν, αντικειμενικά, τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν πλήρως τις δανειακές τους οφειλές, αμέσως μετά τη λήξη της αναστολής.
– Η 2η κατηγορία αφορά δανειολήπτες στεγαστικών δάνειων που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ Ι, για τους οποίους προβλέπεται 9μηνη επιδότηση δόσεων, μετά την άρση της αναστολής. Το Γέφυρα Ι είναι ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα, και για το λόγο αυτό υποστηρίζουμε και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2, που θα αφορά μικρές επιχειρήσεις.
– Η 3η κατηγορία, αφορά δανειολήπτες, που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα πλήρους εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Για αυτή τη κατηγορία, οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει προγράμματα σταδιακής επαναφοράς, αρχίζοντας με 50% των δόσεων για 6 μήνες, τουλάχιστον.
– Η 4η κατηγορία αναφέρεται σε δανειολήπτες, που έχουν ήδη περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής. Υπολογίζεται ότι 15 με 20% από τα δάνεια που έχουν ανασταλεί, θα πάνε στην κατηγορία αυτή.
– Η 5η κατηγορία αφορά αναστολές δανείων σε ειδικά ορισμένες δραστηριότητες, όπως λ.χ. τον ξενοδοχειακό κλάδο. Για την κατηγορία αυτή, η αναστολή από τα μορατόρια έχει ήδη επεκταθεί μέχρι τέλος του 2021.
Όπως ανέφερε, οι ενδιάμεσες λύσεις που θα προσφέρουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με τις εποπτικές δεσμεύσεις που έχουμε έναντι του SSM. Με βάση τους προγραμματισμούς των τραπεζών, υπολογίζεται ότι το τραπεζικό σύστημα θα διαθέσει πάνω από 15 δισ. σε νέες χρηματοδοτήσεις, Επίσης, όπως πρόσθεσε ο κ. Χατζηνικολάου “το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Πολιτεία για τη διοχέτευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς επενδυτικά έργα του ιδιωτικού τομέα”.