Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet και η απευθείας μεταβίβαση στον κεντρικό υπολογιστή της ΑΑΔΕ των αποδείξεων που θα εκδίδονται.
Στόχος του μέτρου, το οποίο υλοποιείται με καθυστέρησης μιας πενταετίας, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η υποχρέωση της διασύνδεσης, αφορά στις οντότητες που εκδίδουν τα στοιχεία λιανικής πώλησης μέσω Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών.
Οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση των Φ.Η.Μ. για την έκδοση των στοιχείων λιανικής πώλησης και δεν κάνουν προαιρετική χρήση τους, απαλλάσσονται.
Οι υπόχρεες οντότητες εντάσσονται στη σταδιακή διασύνδεση με βάση τα ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποίησαν σύμφωνα με την υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και με επιπλέον κριτήριο την ένταξή τους ή μη στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19.
Ειδικότερα, οι υπόχρεες οντότητες διασυνδέονται, με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:
– Από 01/09/2021 οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ.
– Από 01/10/2021 οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000 ευρώ και
– Από 01/11/2021 οι λοιπές οντότητες.
Στην ίδια ημερομηνία εντάσσονται και οι οντότητες που είτε είναι υπόχρεες σε χρήση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, είτε χρησιμοποιούν προαιρετικά Φ.Η.Μ. και έχουν κάνει έναρξη εργασιών από 01/01/2020 έως και την 01/09/2021, καθώς και οι οντότητες που το φορολογικό έτος τους λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31/12.
Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019, από τις υπόχρεες οντότητες της παρούσας απόφασης, λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα της τελευταίας υποβληθείσας δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Οι υπόχρεες οντότητες διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν μέσω Φ.Η.Μ., για την τεκμηρίωση των λιανικών συναλλαγών τους (ενδεικτικά απόδειξη λιανικής πώλησης).
Τα δεδομένα που διαβιβάζονται, ανά εκδοθέν στοιχείο λιανικής πώλησης, κατ’ ελάχιστον, είναι τα εξής:
Α.Φ.Μ. του εκδότη
Είδος Παραστατικού λιανικής πώλησης
Αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης
Ημερομηνία και ώρα έκδοσης
Συντελεστής ΦΠΑ
Συνολική αξία παραστατικού.
Ο χρόνος διαβίβασης
Τα δεδομένα διαβιβάζονται με τη μορφή σύνοψης, εκτός από τις περιπτώσεις που με βάση την κείμενη νομοθεσία ορίζεται η υποχρέωση διαβίβασης αυτών με αναλυτική διάκριση των ειδών, στους χρόνους που ορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές.
Οι υπόχρεες οντότητες της παρούσας, έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν αναλυτικά κάθε μία, τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ., με δύο τρόπους:
Σύμφωνα με τον πρώτο τρόπο, οι υπόχρεες οντότητες διαβιβάζουν τις συναλλαγές λιανικής, στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ., μέσω διακριτών κωδικών παραστατικών λιανικής. Στην παραπάνω υποχρέωση εμπίπτει και η διαβίβαση των Δελτίων Ημερήσιας Κίνησης «Ζ» (s.txt αρχείο). Η Α.Α.Δ.Ε. αθροίζει ανά εγκατάσταση, και ανά ημέρα, τα σύνολα των εσόδων λιανικής των «Ζ» εκάστης ημέρας, τα οποία στη συνέχεια, συσχετίζονται με διακριτούς Τύπους Παραστατικών, για σκοπούς ενημέρωσης της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
Σύμφωνα με τον δεύτερο τρόπο, οι υπόχρεες οντότητες διαβιβάζουν τις συναλλαγές λιανικής στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ., μέσω διαφορετικών κωδικών παραστατικών λιανικής. Η Α.Α.Δ.Ε. αθροίζει ανά εγκατάσταση και ανά ημέρα, τα σύνολα των εσόδων λιανικής για κάθε μία από τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, που οι υπόχρεες οντότητες διαβίβασαν στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ. και εκδόθηκαν εντός της ίδιας ημέρας, τα οποία στη συνέχεια, συσχετίζονται με διακριτούς Τύπους Παραστατικών, για σκοπούς ενημέρωσης της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
Τα παραπάνω διενεργούνται με σκοπό την επιτυχή διαβίβαση των δεδομένων συναλλαγών λιανικής στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με τη χορήγηση Μοναδικού Αριθμού Καταχώρησης (Μ.ΑΡ.Κ.).
Στην περίπτωση που οι υπόχρεες οντότητες χρησιμοποιούν είτε Φ.Τ.Μ., είτε ΑΔΗΜΕ, διαβιβάζουν αποκλειστικά με τον πρώτο τρόπο, ενώ στην περίπτωση που χρησιμοποιούν ΕΑΦΔΣΣ, δύνανται να διαβιβάζουν και με τους δύο τρόπους ανά αριθμό μητρώου ΕΑΦΔΣΣ.
Παράλληλα η απόφαση του κ. Πιτσιλή προβλέπει τα εξής:
– Οι οντότητες που μέχρι την έναρξη εφαρμογής της παρούσας, διενεργούν συναλλαγές χονδρικής, προαιρετικά, με τη χρήση ΦΗΜ, για την έκδοση και σήμανση των εκδοθέντων παραστατικών, δεν έχουν υποχρέωση διασύνδεσης με το Π.Σ. των Φ.Η.Μ.
– Οι οντότητες που διενεργούν συναλλαγές λιανικής και απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση Φ.Η.Μ. (απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1002/2014), στην περίπτωση που χρησιμοποιούν προαιρετικά Φ.Η.Μ. μέχρι την έναρξη εφαρμογής της παρούσας, ομοίως δεν έχουν αντίστοιχη υποχρέωση διασύνδεσης με το Π.Σ. των Φ.Η.Μ. Οι ως άνω οντότητες, εφόσον επιλέξουν την έκδοση των στοιχείων λιανικής πώλησης μέσω αναβαθμισμένων Φ.Η.Μ., έστω και προαιρετικά, καθίστανται υπόχρεες σε εφαρμογή των οριζόμενων με την παρούσα.
– Σε κάθε περίπτωση οι οντότητες των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, δε δύνανται να χρησιμοποιούν μη αναβαθμισμένους Φ.Η.Μ. από τις ημερομηνίες έναρξης διαβίβασης δεδομένων, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2, της παρούσας και εφεξής.
– Στις περιπτώσεις έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, κατά τις οποίες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ορίζεται η αναγραφή επιπλέον στοιχείων πέραν του υποχρεωτικού περιεχομένου αυτών, τα στοιχεία λιανικής, στην περίπτωση που είναι υποχρεωτική η χρήση Φ.Η.Μ., δύνανται να εκδίδονται με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο.
– Σε περίπτωση διακοπής εργασιών έως και την 31/12/2021, οι υπόχρεες οντότητες, δύνανται να χρησιμοποιούν για την έκδοση στοιχείων λιανικής τον μη αναβαθμισμένο Φ.Η.Μ., έως την παραπάνω ημερομηνία. Για τη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, δύνανται να χρησιμοποιούν είτε την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε., είτε να διαβιβάζουν δεδομένα εσόδων λιανικής μέσω λογιστικής εγγραφής από Λογιστικό Πρόγραμμα ERP.