Η Ελλάδα «ορμά» προς μία ακόμη πλήρους έκτασης αντιπαράθεση με τους δανειστές, με την ένταση να αυξάνεται για τις καθυστερημένες διαπραγματεύσεις, γράφει ο Observer.
Κάνοντας αναφορά στο συλλαλητήριο των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, το βρετανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι παραμονεύει η χρεοκοπία, αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια ύψους 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
«Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στις αγορές, όπως και ο φόβος, καθώς εκτιμάται ότι 2,2 δισ. ευρώ έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες από πανικόβλητους καταθέτες, από την αρχή του χρόνου. Με τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να έχει ξεκινήσει πάλι, αγρότες, εργατικά σωματεία και άλλοι τομείς, εξοργισμένοι από τις επιπτώσεις της λιτότητας βγήκαν πάλι σε διαδηλώσεις», αναφέρει ο Observer.
Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του Μάκη Μπαλαούρα, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις. «Εύχομαι να κινητοποιούνταν περισσότεροι άνθρωποι. Οι διαμαρτυρίες είναι στο ιδεολογικό και πολιτικό DNA μας. Είναι σημαντικές, στέλνουν ένα μήνυμα».
Αυτή είναι η ειρωνεία του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει ο Observer, του κόμματος που «ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να σχίσει το μνημόνιο και αντί για αυτό στα δύο χρόνια διακυβέρνησης έχει επιβλέψει τα πιο τιμωρητικά μέτρα λιτότητας έως τώρα». Μέσα στη δίνη, συνεχίζει το δημοσίευμα, η οικονομία έχει βελτιωθεί, με την Αθήνα να πετυχαίνει αξιοπρόσεκτο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, αλλά η κοινωνική κρίση εντάθηκε.
«Είχαμε μία συμφωνία», λέει ο κ. Μπαλαούρας, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. «Εμείς τηρήσαμε τη δική μας πλευρά, αλλά οι δανειστές όχι, γιατί τώρα ζητούν περισσότερα. Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλουμε να προχωρήσουμε. Αυτή η κατάσταση δεν συμφέρει κανέναν. Αλλά πρέπει να έχουμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Χωρίς αυτό, θα υπάρξει σύγκρουση», προσθέτει.
Ο φόβος να πολιτικοποιηθεί έντονα η διαμάχη- μεταξύ Αθήνας και δανειστών- λόγω των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, έχει κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση, αναφέρει ακόμη ο Observer. Εξαιτίας αυτών των ανησυχιών, συνεχίζει το δημοσίευμα, και σε μία προσπάθεια να μπει ένα τέλος στην κόντρα ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ, η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη.
Θα υποχωρήσει ο Τσίπρας
Η εκτίμηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει, όπως έκανε και όταν η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο Grexit, στην κορύφωση της κρίσης το καλοκαίρι του 2015, γράφει ο Observer. Αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταρρεύσει στις δημοσκοπήσεις, σημειώνει.
«Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει του δυσαρεστημένους βουλευτές να υποστηρίξουν περισσότερα μέτρα και να τα ”πουλήσουν” μετά στον εξαντλημένο από την επαναλαμβανόμενη λιτότητα λαό», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
«Είμαστε στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν πριν από αρκετά χρόνια», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Observer. «Η μόνη διαφορά είναι ότι ενισχύεται το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα. Αυτή που ήταν κάποτε μία πολύ φιλική χώρα απέναντι στην Ευρώπη, γίνεται ολοένα και λιγότερο και αυτό έρχεται με μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε.
«Το Grexit είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, αλλά μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο σοβαρών διλημμάτων», σημείωσε ακόμη. «Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Αλλά δεν είναι τα μνημόνια που προκάλεσαν την κρίση. Η κρίση γεννήθηκε στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα», συμπλήρωσε.