Τέλος στη δημοφιλή εφαρμογή TikTok ετοιμάζεται να βάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζει να προχωρήσει σε διάταγμα τη Παρασκευή, σύμφωνα με το οποίο θα απαγορεύει στον κόσμο που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν download της κινεζικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat και της κινεζικής εφαρμογής κοινής χρήσης βίντεο TikTok, με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 20η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απαγόρευση των νέων λήψεων της TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσε ακόμη να ανακληθεί από τον πρόεδρο Τραμπ, προτού τεθεί σε ισχύ αργά την Κυριακή, καθώς η ιδιοκτήτρια της TikTok, η Byte Dance, αγωνίζεται για να επιτύχει συμφωνία για την τύχη των αμερικανικών δραστηριοτήτων.
Ακόμα δήλωσαν ότι δεν θα απαγορευθούν πρόσθετες τεχνικές συναλλαγές για το TikTok έως τις 12 Νοεμβρίου, γεγονός που δίνει στην εταιρία πρόσθετο χρόνο να δει εάν η ByteDance μπορεί να πετύχει συμφωνία για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. «Το βασικό TikTok θα παραμείνει άθικτο έως τις 12 Νοεμβρίου», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στο Fox Business Network.
Το υπουργείο ανέφερε ότι οι ενέργειες θα «προστατεύουν τους χρήστες στις ΗΠΑ αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές και μειώνοντας σημαντικά τη λειτουργικότητά τους».
Το διάταγμα δεν θα απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρίες να δραστηριοποιούνται στο WeChat εκτός των ΗΠΑ, κάτι που θα είναι θετική είδηση για αμερικανικές εταιρίες όπως η Walmart και η Starbucks που χρησιμοποιούν τα ενσωματωμένα προγράμματα ‘μικρο-εφαρμογών’ του WeChat για να διευκολύνουν τις συναλλαγές και να επικοινωνούν με καταναλωτές στην Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Το διάταγμα δεν θα απαγορεύει τις συναλλαγές με άλλες επιχειρήσεις της Tencent Holdings, στην οποία ανήκει το WeChat, συμπεριλαμβανόμενων των διαδικτυακών λειτουργιών στοιχηματισμού, και δεν θα απαγορεύσει στην Apple, την Google ή άλλες εταιρίες να προσφέρουν τις εφαρμογές TikTok ή WeChat από σημεία εκτός των ΗΠΑ.
Το διάταγμα αναμένεται να δημοσιευθεί στις 15:45 ώρα Ελλάδας, σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει… κινεζική κατασκοπεία
Το TikTok ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance. Έχει περίπου 1 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νέων.
To TikTok αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της CFIUS, της αμερικανικής υπηρεσίας που αξιολογεί τις προτεινόμενες επενδύσεις και εξαγορές από ξένους, ώστε να κρίνεται αν απειλούν την αμερικανική εθνική ασφάλεια.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τo καλοκαίρι φόβους ότι η πολύ δημοφιλής πλατφόρμα βίντεο μπορεί να χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για λόγους που κρίνονται επιζήμιοι για τις ΗΠΑ.
Το TikTok έχει κατ’ επανάληψη χρειαστεί να υπερασπιστεί τις σχέσεις του με την Κίνα, όπου η ByteDance κατέχει μια παρόμοια εφαρμογή, αλλά με άλλη επωνυμία. Η πλατφόρμα ανέκαθεν αρνείτο ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές και έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί αυτού του είδους αιτήματα.