Η απώλεια σχεδόν 10 δισ. από την αξία των τραπεζών, η μεγάλη συρρίκνωση του ποσοστού που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό τους κεφάλαιο και η εκτόξευση των “κόκκινων” δανείων, αποτέλεσαν τα δεινά της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, τα οποία αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας, ανέλαβε την πρωτοβουλία σύγκλησης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να συζητηθούν στη Βουλή οι εξελίξεις και οι προοπτικές του τραπεζικού συστήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα, πρόκειται για τη δεύτερη συζήτηση σε χρονικό διάστημα 40 ημερών, σχετικά με τις εξελίξεις στα πιστωτικά ιδρύματα με φόντο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του τραπεζικού συστήματος κατά την τελευταία δεκαετία και χαρακτήρισε ως “πρωταπριλιάτικο ψέμα” τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί μη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος από τη σημερινή Κυβέρνηση. Ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις των αρμόδιων τραπεζικών αρχών το 2014, οι οποίες πιστοποιούσαν ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν φερέγγυες. Από κει και πέρα, η κατάσταση άλλαξε με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς έγιναν λανθασμένοι και ανερμάτιστοι χειρισμοί που έφεραν το τραπεζικό σύστημα αντιμέτωπο με μεγάλους κινδύνους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών επιδεινώθηκε, καθώς αυξήθηκαν ραγδαία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η αξία των τραπεζικών μετοχών που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο «κατέρρευσε», αφού, μειώθηκε κατά 80%. επεστράφησαν από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ποσό των 11 δισ. ευρώ του Ταμείόυ Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρόσθεσε δε ότι η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος γινόταν σχεδόν αποκλειστικά από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η συνολική αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 2014, έδειξε ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνταν από τις συστηµικές τράπεζες, ενίσχυσαν σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση. Ειδικά για την Πειραιώς, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ, ενώ υπενθύμισε τα capital controls επί των ημερών των Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη. Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαμόρφωση της ανάγκης μιας νέας, 3ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το 2015”.
Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση προσέθεσε νέο κόστος στο Δημόσιο, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος, ενώ επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, κάτι που δεν υπήρχε ως ενδεχόμενο λίγους μήνες πριν.
Η ζημιά που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες έχει ως εξής:
- Για την Εθνική Τράπεζα, η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, το 2013, έγινε με τιμή ανά μετοχή, στα 4,29 ευρώ. Η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, το 2014, έγινε στα 2,20 ευρώ και η τρίτη “αριστερή” ανακεφαλαιοποίηση, το 2015, στα 0,02 ευρώ.
- Για την Alpha Bank, η πρώτη, το 2013, έγινε με τιμή ανά μετοχή στα 0,44 ευρώ, η δεύτερη, το 2014, στα 0,65 ευρώ και η τρίτη στα 0,04 ευρώ.
- Στη Eurobank η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε στα 1,59 ευρώ, η δεύτερη στα 0,31 ευρώ και η τρίτη στα 0,01 ευρώ.
- Στην Τράπεζα Πειραιώς, η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε στα 1,70 ευρώ, η δεύτερη επίσης στα 1,70 ευρώ και η τρίτη στα 0,03 ευρώ. Μάλιστα η 3η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς έγινε με discount 99%! Συνεπώς, το κόστος για τους παλαιούς επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, ήταν τεράστιο.
Η ανακεφαλαιοποίηση επί ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν εκμηδένισε την αξία του χαρτοφυλακίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή των μετοχών που κατείχαν ουσιαστικά οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσω του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, από 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Ενδεικτικά, η αξία των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς συρρικνώθηκε από τα 3,71 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, στα 641 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015! Ταυτόχρονα, μειώθηκαν και τα ποσοστά του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες. Ειδικότερα στην Πειραιώς περιορίστηκε στο 26% από 67%, στην Alpha Bank στο 11% από 66%, στη Eurobank στο 2,4% από 35% και στην Εθνική στο 40% από 57%.
Το αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν να προβλέπεται μεγάλη συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών, ακόμη πιο σημαντικές μειώσεις προσωπικού, και απώλεια αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, κυρίως στο εξωτερικό.
Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στις 5 Οκτωβρίου 2015, στις προγραμματικές δηλώσεις της τότε Κυβέρνησης, είχε τονίσει ότι “με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων”. Από την άλλη, ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις 31 Οκτωβρίου 2015, είχε επισημάνει ότι στο τέλος του έτους [δηλαδή του 2015] θα είχε ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα είχε λυθεί και το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2019, η αξία των μετοχών στις συστημικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 1,6 δισ. ευρώ, ακόμη χαμηλότερα και από το τέλος του 2015 (ήταν 2,4 δισ. ευρώ). Η αξία των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς μεταβολή του ποσοστού του ΤΧΣ στο μεσοδιάστημα, συρρικνώθηκε περαιτέρω, από τα 642 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, στα 354 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Από την άλλη, τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν, τον Μάρτιο του 2016, στα 107 δισ. ευρώ, που αποτέλεσαν το υψηλότερο επίπεδο.
Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκόυρας, “όταν όλη η Ευρώπη προχωρούσε μπροστά, εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, εμφανίζοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση των κόκκινων δανείων, η χώρα μας αποτελούσε αρνητική εξαίρεση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου, να βρίσκεται, τον Ιούνιο του 2019, στο 43,6%, δηλαδή στο επίπεδο του 2014!”. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτήν την αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την παραδέχθηκε ο κ. Δραγασάκης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στις 31 Ιανουαρίου 2019, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια (…) αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Δυστυχώς, αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος.». Όπως κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας, “ο κ. Δραγασάκης έλεγε την αλήθεια, για την εικόνα του τραπεζικού συστήματος που μας παρέδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!