Όπως αναμενόταν το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συνεδρίασε την Παρασκευή και ενέκρινε τη δόση προς στην Ελλάδα αλλά… μόνο επί της αρχής και όχι επί της ουσίας (δεν εκταμιεύεται) καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ικανοποιήσει την απαίτηση των Γερμανών για ισοδύναμα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ για να ισοφαρίσει την παράταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του προσφυγικού ως το τέλος του έτους.
Η εξέλιξη αυτή βάζει ξανά στη διαδικασία τους Θεσμούς οι οποίοι θα πρέπει να ελέγξουν τα κουτάκια με τις περικοπές δαπανών που θα τους στείλει στην τελική τους μορφή η Ελληνική κυβέρνηση για να δουν αν όντως εξοικονομούνται τα χρήματα και στη συνέχεια να αναφέρουν προς τους Ευρωπαίους και τους Γερμανούς, αναφέρει το protothema.
Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι δεν θα εκταμιευτεί το ποσό των 15 δισ. ευρώ εφόσον η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει συνολικά 450 προαπαιτούμενα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου (ανάμεσα τους το Υπερταμείο) και έχει ήδη αποσπάσει τα εύσημα από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Η κίνηση, όμως, των Γερμανών να μπλοκάρουν τη δόση αποτελεί μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και την Κομισιόν ότι τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνουν το Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης που εκπροσωπούνται σε αυτό.
Σηματοδοτεί επίσης τα εξής:
– Το μπλοκάρισμα της πανηγυρικής τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ ακόμη και για λίγες ημέρες, για ένα ουσιαστικά αστείο ποσό 28 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ένα σήμα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να κινηθεί με αυτονομία στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής μετά τις 20 Αυγούστου που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και δίνει μία πρόγευση του αυστηρού πλαισίου της ενισχυμένης επιτήρησης το οποίο ουσιαστικά δεν είναι κάτι άλλο από ένα μεταμφιεσμένο μνημόνιο με έλεγχους από την τρόικα, μικρές δόσεις επιστροφής 600 εκατ. ευρώ από τους Ευρωπαίους δύο φορές το χρόνο και βέβαια συμμετοχή στο σχήμα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (όπως ξεκαθάρισε εχθές ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις). Το νέο σχήμα θα τρέξει με λιτότητα χωρίς καμία χαλάρωση μέχρι το 2022 και πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
-Παράλληλα η χθεσινή κίνηση από την πλευρά του Eurogroup -και ουσιαστικά από την πλευρά του Βερολίνου- για μόλις 28 εκατομμύρια ευρώ καθιστά πλέον πάρα πολύ δύσκολη έως απαγορευτική την ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων που κοστολογείται στο ποσό των 1,8 δισ. ευρώ. Κάπως έτσι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της κατάρτισης του Προϋπολογισμού του 2019 αποκτούν μία νέα διάσταση καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η στάση του Eurogroup που θα παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις περιορίζοντας την ελευθερία κινήσεων της κυβέρνησης στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.