Απόρρητα έγγραφα φέρνει στο φως η ιστοσελίδα Nordic Monitor, τα οποία αποκαλύπτουν το σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα, το οποίο υπάρχει από το 2014.
Το σχέδιο εισβολής φέρει το όνομα ενός Τούρκου πολέμαρχου του 11ου αιώνα, “Cakabey”, όπως φαίνεται και στο ένα από τα δύο έγγραφα που παρατίθενται.
Τα έγγραφα έχουν ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014 «υποδηλώνοντας πως πιθανότατα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία ύστερα από έλεγχο προηγούμενης έκδοσης και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό», γράφει ο γνωστός Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.
Το όνομα του Caka Bey είναι σεβαστό στην Τουρκία, ειδικά στο ναυτικό καθώς ήταν εκείνος που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίου.
Οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη Χίο, τη Λέσβο και τη Ρόδο αλλά και άλλα εδάφη στα παράλια του Αιγαίου το 1088-91.
Όπως επισημαίνει το Nordic Monitor, τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν στο φάκελο δικαστικής υπόθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα, και πιστεύεται ότι ο εισαγγελέας Serdar Coşkun – υποστηρικτής των πολιτικών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ξέχασε να αφαιρέσει το απόρρητο υλικό προτού υποβάλει τον φάκελο στο δικαστήριο. Τα έγγραφα συνελέχθησαν από το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Το υλικό αυτό, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου τουρκικής εισβολής στην Ελλάδα, είχε διακινηθεί ανάμεσα σε κορυφαίους διοικητές στο Γενικό Επιτελείο μέσω ενός ασφαλούς εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας με email. Ο Coşkun έδωσε εντολή στον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων email, την 1η Αυγούστου του 2016.
Δέκα μέρες αργότερα, στις 1 Αυγούστου 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε στον έμπιστο βοηθό του, έναν αστυνομικό ονόματι Yüksel Var, να συγκεντρώσει email από τους εσωτερικούς server του Γενικού Επιτελείου και να του δώσει αναφορά. Μια επιτροπή τεχνικών του Στρατού υπό την επίβλεψη του Var ολοκλήρωσε το έργο που της είχε ανατεθεί στις 14 Φεβρουαρίου του 2017. Στο τέλος, το κατηγορητήριο που υπέβαλαν οι εισαγγελείς Necip Cem İşçimen, Kemal Aksakal και İstiklal Akkaya τον Μάρτιο του 2017 στο 17ο Ανώτερο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας περιλάμβανε όλα τα email που συνελέχθησαν από τους υπολογιστές του Γενικού Επιτελείου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «στα email δεν βρέθηκε καμία επικοινωνία που να έκανε την παραμικρή νύξη για το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια επιχείρηση παραπλάνησης, ενορχηστρωμένη από τον Ερντογάν και τους επικεφαλής των μυστικών και στρατιωτικών υπηρεσιών του, για να ανοίξουν τον δρόμο δίωξης και μαζικών εκκαθαρίσεων μελών της αντιπολίτευσης».
Όπως επισημαίνει το Nordic Monitor, δεν είναι παράξενο που τα άτομα που κατάρτισαν του τουρκικό σχέδιο επίθεσης ενάντια στην Ελλάδα του έδωσαν το όνομα Çaka Bey, από τον Τζαχά, έναν Τούρκο Εμίρη του 11ου αιώνα. Το όνομα αυτό είναι πολύ σεβαστό στην Τουρκία, ιδίως ανάμεσα σε μέλη του Ναυτικού, αφού ανήκει στον άνδρα που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίο. Οι δυνάμεις του Τζαχά κατέλαβαν τα νησιά Λέβο, Χίο, Σάμο και Ρόδο και μέρος των ακτών του Αιγαίου το διάστημα 1088-91 από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στην Τουρκία σήμερα ορισμένοι αποκαλούν τον Τζαχά τον πατέρα του Τουρκικού Ναυτικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο που φέρνει στο φως το Nordic Monitor δεν αναφέρει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το σχέδιο εισβολής, εκτός από το όνομα και την ενημερωμένη ημερομηνία του σχεδίου.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου εισβολής θα πρεπει να είχαν επισημανθεί ως «άκρως απόρρητες» πληροφορίες, και ως τέτοιες δεν θα ήταν δυνατόν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet στους server ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.