Η παγκόσμια ιστορία μπορεί να μνημονεύει ες αεί την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως νέου προέδρου των ΗΠΑ για πολλούς και διάφορους λόγους. Όμως, η εικόνα που γράφει ιστορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχει ως πρωταγωνιστή τον διάδοχο του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τον Μπέρνι Σάντερς.
Ο κάπως ιδιόρρυθμος πλην εξαιρετικά δημοφιλής γερουσιαστής των Δημοκρατικών αναδείχθηκε στο πρόσωπο της τελετής. Το στιγμιότυπο στο οποίο εμφανίζεται να κάθεται σε μια φθηνή αναδιπλούμενη καρέκλα, σταυροπόδι και με τα γαντοφορεμένα χέρια του επίσης σταυρωμένα, καταγοήτευσε το διαδίκτυο. Αμέσως, ο «παππούλης στην καρέκλα» άρχισε να εντίθεται ψηφιακά σε κάθε είδους εικόνα.
Σκηνές από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, εξώφυλλα κλασικών άλμπουμ μουσικής όπως πχ το Sargeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band των Beatles, πίνακες ζωγραφικής, ιστορικές φωτογραφίες ή ακόμη και στο πυγμαχικό ρινγκ ρίχνοντας νοκ άουτ τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κόνορ ΜακΓκρέγκορ -γενικώς σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος ξεφυτρώνει η ίδια φιγούρα: Ο Μπέρνι Σάντερς, με τη μάσκα, το πανωφόρι και τα γάντια, σε στάση αυτο-εναγκαλισμού για να προστατευτεί από το κρύο.
Παράλληλα με τη σταδιοδρομία ανά τα social media και με θαυμαστές σε ολόκληρη την υφήλιο, η πόζα του Μπέρνι Σάντερς μεταφέρθηκε στο εμπόριο -κατ’ αρχάς από τον ίδιον: Η φωτογραφία που τράβηξε ο Μπρένταν Σμιαλόφσκι του πρακτορείου AFP τυπώθηκε σε μπλούζες οι οποίες διατίθενται από το επίσημο ηλεκτρονικό κατάστημα του Σάντερς. Μάλιστα, το μακρυμάνικο πόλο με τον «παππούλη στην καρέκλα», ξεπούλησε αμέσως. Μολονότι δεν είναι φθηνό (πωλείται προς 45 δολάρια) έγινε ανάρπαστο μέσα σε μερικές ώρες. Στην ιστοσελίδα του καταστήματος αναφέρεται πλέον ότι είναι sold out, καθώς και ότι «εξαιτίας της τεράστιας ζήτησης για το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση 4-8 εβδομάδων έως ότου το παραλάβετε».
Δηλαδή, εάν κάποιος θέλει να φορέσει τον «παππούλη» θα πρέπει να περιμένει από έναν έως δύο μήνες. Εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης παρατηρήθηκε επίσης για το τζάκετ στο οποίο είχε κουκουλωθεί ο Σάντερς κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του Μπάιντεν. Η Burton Snowboards, η εταιρεία παραγωγής του τζάκετ η οποία εδρεύει στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μπέρνι, το Βερμόντ, ανακοίνωσε περιχαρής ότι δεν προλαβαίνει να δέχεται παραγγελίες για το συγκεκριμένο πανωφόρι. Αλλά ότι, δυστυχώς, η απόχρωση την οποίαν εδόξασε ο γερουσιαστής δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Όσοι πρόλαβαν, τον Μπέρνι είδαν.
Αντίστοιχη φρενίτιδα επικρατεί για τα προϊόντα στα οποία απαθανατίστηκε η μορφή του Σάντερς, προεξαρχούσης μιας πλεκτής κούκλας. Η κυρία Τόμπι Κινγκ η οποία την κατασκεύασε -ομολογουμένως με εντυπωσιακή δεξιοτεχνία- τη διαθέτει προς πώληση μέσω δημοπρασίας στο eBay. Με τιμή εκκίνησης 15.400 δολάρια (12.651 ευρώ), υπάρχουν περίπου 150 επίδοξοι πλειοδότες, έτοιμοι να ανεβάσουν το τίμημα έως ότου αποκτήσουν τη μοναδική αυτή κούκλα.
Για αρκετές ώρες μετά τη λήξη της ορκωμοσίας, ο καλοκάγαθος Μπέρνι Σάντερς δεν είχε ιδέα ότι η μορφή του είχε γίνει viral και είχε ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί ανά τον πλανήτη στις πλέον απίθανες συνθέσεις, σε σταθερή ή ακόμη και κινούμενη εικόνα. Το πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Η πρώτη του αντίδραση ήταν να αποδώσει τα εύσημα σε μια συντοπίτισσά του δασκάλα, την κυρία Τζεν Έλις, η οποία φτιάχνει τα μονοκόμματα γάντια (mittens) που τόσο πολύ γοήτευσαν το κοινό.
Η φωτογραφία που έδωσε στον Δημοκρατικό γερουσιαστή τον τίτλο του δημοφιλέστερου στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν:
Ο Σάντερς εξήγησε ότι η Τζεν Έλις πλέκει τα συγκεκριμένα γάντια από παλιά πουλόβερ, ενώ στην εσωτερική πλευρά τους ράβει ύφασμα τύπου φλις, το οποίο και αυτό παράγεται από ανακυκλωμένα πλαστικά. Μάλιστα, ο Μπέρνι τηλεφώνησε στην Έλις, για να την ευχαριστήσει και να την ενημερώσει ότι από τις πωλήσεις των προϊόντων με σήμα τον «παππούλη στην καρέκλα» είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται λίαν αξιόλογα χρηματικά ποσά. Τα οποία ο Σάντερς θα διαθέσει μέχρι τελευταίου σεντ σε φιλανθρωπίες.
Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για τις μπλούζες. Τα έσοδα παραχωρούνται στο ακέραιο στην οργάνωση Meals on Wheels του Βερμόντ, η οποία φροντίζει για την παροχή γευμάτων σε ηλικιωμένους και άλλες κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχουν τα μέσα να εξασφαλίσουν καν την ημερήσια τροφή τους.
Ένα από τα παράδοξα στοιχεία της όλης υπόθεσης, είναι ότι η φωτογραφία από την οποία ξεκίνησε η μανία με τον Μπέρνι Σάντερς θεωρείται κακή από τον άνθρωπο που την τράβηξε. «Δεν θα την έβαζα στο βιογραφικό μου» λέει χαρακτηριστικά ο Μπρένταν Σμιαλόφσκι. Εξηγώντας ότι «δεν είναι τίποτα σπουδαίο, ούτε είναι η πιο ωραία σύνθεση του κόσμου. Απλώς πήρε το μάτι μου τον Μπέρνι Σάντερς να παλεύει με τα γάντια του και τον έπιασα με την κάμερα σε μια στιγμή που σταύρωσε τα πόδια και τα χέρια του. Κατά τα άλλα όμως είναι απλώς ο Μπέρνι, όπως είναι πάντα».
Όσο για τον 79χρονο Σάντερς, ο οποίος διεκδίκησε δύο φορές το χρίσμα των Δημοκρατικών προκειμένου να είναι αυτός ο υποψήφιος Πρόεδρος και αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, το μόνο που είχε να πει για την αναπάντεχη εκτόξευση της δημοφιλίας του, ήταν «εγώ απλώς προσπαθούσα να φυλαχτώ από το κρύο και να παρακολουθήσω την τελετή».