Θετική για την πιστοληπτική της ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας χαρακτηρίζει η Moody’s την τιτλοποίηση επιχειρηματιών δανείων μέσω της οποίας η τράπεζα αναμένεται να αντλήσει έως και 300 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
«Η συμφωνία είναι credit positive για την ΕΤΕ διότι μειώνει το χρηματοδοτικό κόστος της τράπεζας και παρέχει μία εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης που θα βοηθήσει την τράπεζα να μειώσει την εξάρτησή της από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η τιτλοποίηση δανείων ΜμΕ είναι η πρώτη του είδους στην Ελλάδα από το 2007, από τη στιγμή που οι διεθνείς επενδυτές δίσταζαν να επενδύσουν σε ελληνικούς τίτλους τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές ομολόγων από το 2014.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η τιτλοποίηση αποτελεί μία ένδειξη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης τόσο προς την ΕΤΕ όσο και προς τους ελληνικούς τίτλους σε επίπεδο ενέχυρων, ανοίγοντας το δρόμο για παρόμοιες συναλλαγές με ευρωπαϊκούς φορείς που έχουν ως αποστολή τη στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει η Moody’ s, με δεδομένες τις μεγάλες προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η αγορά, εκτιμούμε ότι το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών για τέτοιες συναλλαγές θα παραμείνει περιορισμένο μέχρι να υπάρξει συνεχής βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
Η συναλλαγή θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να μειώσει εν μέρει την εξάρτησή της από τον ακριβό ELA, η οποία διαμορφώνεται περίπου στα 5,8 δισ. ευρώ σήμερα, έναντι 17,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015.
Η περαιτέρω μείωση του ακριβού ELA μέσω αυτή της τιτλοποίησης και δυνητικά μέσω νέων εισροών καταθέσεων θα μειώσει το χρηματοδοτικό κόστος της τράπεζας και θα ενισχύσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, το οποίο διαμορφωνόταν στις 280 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2016. Έτσι προσφέρεται στήριξη στις προσπάθειες της Εθνικής να επιστρέψει στην κερδοφορία και να δώσει τέλος στον κύκλο κατανάλωσης κεφαλαίου των τελευταίων ετών.
Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος της τιτλοποίησης, η συναλλαγή καλύπτει μία από τις στρατηγικές πρωτοβουλίες της Εθνικής για τη στήριξη των ελληνικών ΜμΕ και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης μέσω σχετικά φθηνής χρηματοδότησης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους νέους. Ευθυγραμμίζεται δε, με τη δέσμευση της τράπεζας, ως η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στη χώρα, να αποτελέσει ηγετική δύναμη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.