Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας ενισχύεται από τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους που χορήγησαν οι πιστωτές της χώρας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στην ετήσια έκθεσή του.
Όπως σημειώνει ο οίκος, το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους διασφαλίζει ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους της θα είναι πολύ διαχειρίσιμες τα επόμενα δέκα χρόνια, ενισχύοντας την επιστροφή της κυβέρνησης στη χρηματοδότηση από τις ιδιωτικές κεφαλαιαγορές μετά από μία δεκαετία εξάρτησης από τη χρηματοδοτική στήριξη του επίσημου τομέα, αναφέρει το in.gr.
«Το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθειά οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε η Κάθριν Μιλμπρόνερ, υψηλόβαθμη αντιπρόεδρος του Moody’s και συντάκτρια της έκθεσης. «Αντανακλά τόσο τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις ελληνικές Αρχές στη διόρθωση των αιτιών της κρίσης όσο και την ισχυρή και συνεχιζόμενη στήριξη από τους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τη στενή εποπτεία των πιστωτών της στην Ευρωζώνη, κάτι που είναι πιστωτικά θετικό κατά την άποψη του Moody’s, καθώς θα διασφαλίσει ότι οι ελληνικές Αρχές θα παραμείνουν σε μεταρρυθμιστική πορεία, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Moody’s.
Ο οίκος αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα. Πέτυχε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, περίπου 4% του ΑΕΠ τα δύο τελευταία χρόνια, και έχει δεσμευθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές εφικτό. Η είσπραξη φόρων έχει βελτιωθεί και οι δαπάνες έχουν μειωθεί σε διαρθρωτική βάση. Πρόοδος έχει γίνει, επίσης, όσον αφορά την ευθυγράμμιση των αδύναμων και πολιτικοποιημένων κατά το παρελθόν θεσμών με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι ελληνικές Αρχές έχουν νομοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των βασικών θεσμών και τη λειτουργική ανεξαρτησία τους. «Αυτό δίνει κάποια εμπιστοσύνη ότι ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί», σημειώνεται.
Στο βασικό σενάριο του Moody’s, το πολύ υψηλό βάρος του χρέους της Ελλάδας θα αρχίσει να μειώνεται από το 2019, αλλά θα παραμείνει πολύ υψηλό για δεκαετίες. «Ο συνδυασμός πολύ μεγάλων περιόδων αποπληρωμής του χρέους και χαμηλών επιτοκίων περιορίζει τους κινδύνους από ένα τόσο υψηλό επίπεδο χρέους, αλλά η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του στις αρχές της δεκαετίας του 2030, όπως έχει δεχθεί η Ευρωζώνη», προσθέτει ο οίκος.
Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης ισχυρότερες επενδύσεις για να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που βγήκαν από την ύφεση και την κρίση, η επίδοση της Ελλάδας στις επενδύσεις είναι πολύ αδύναμη, με το σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου να αντιστοιχεί σε μόλις το 40% του επιπέδου πριν από την κρίση, σημειώνει ο οίκος. «Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει τον υψηλό συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και γενικότερα εργάζεται για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού για τις επενδύσεις περιβάλλοντος, μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα αποδώσουν καρπούς τέτοιες αλλαγές», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι στο βασικό σενάριο του οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας θα παραμείνουν μέτριες, με πρόβλεψη για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2% φέτος και το επόμενο έτος.
Για τον τραπεζικό τομέα, ο οίκος αναφέρει ότι παραμένει ένα βασικό αδύνατο σημείο, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις. «Σε αυτόνομη βάση, οι συστημικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες, με φτωχή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο ποσοστό κεφαλαίων χαμηλότερης ποιότητας με τη μορφή αναβαλλόμενων φόρων (deferred tax assets). Οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν σημαντικά τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού στους ισολογισμούς τους για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί για το τέλος του επόμενου έτους», αναφέρει ο οίκος.
Ο Moody’s σημειώνει ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμισθεί, αν η καλή επίδοση της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων διατηρηθεί και μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής. «Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να καταλήξει σε ισχυρότερη του αναμενόμενου και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και μία πιο γρήγορη μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους. Οι ταχύτερες από το αναμενόμενο βελτιώσεις στην υγεία του τραπεζικού τομέα θα ήταν επίσης θετικές».
Καθοδική πίεση στο αξιόχρεο θα μπορούσε να υπάρξει, αν η ελληνική κυβέρνηση απέκλινε από τις δεσμεύσεις της και αντέστρεφε μεταρρυθμίσεις ή αν εμφανιζόταν και πάλι μία ένταση με τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα υπονόμευε τη στήριξη της Ευρωζώνης στη χώρα», καταλήγει ο Moody’s.