Την έρευνα, με θέμα «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;», διεξήγαγε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Metron Analysis, σε συνεργασία με την Public Affairs & Networks.
Τα συμπεράσματά της παρουσιάστηκαν στο δεύτερο invest.gr φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα. Όπως και πέρυσι, οκτώ στους δέκα διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) (83%) δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να προχωρήσει η εταιρεία τους σε περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι δηλώνουν «σίγουροι» γι’ αυτό, αυξάνονται συγκριτικά με πέρυσι, από το 53% στο 60%.
Επίσης, πάνω από οκτώ στους δέκα (86%) δηλώνουν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη πενταετία. Επιπλέον, την άποψη ότι «η εικόνα της Ελλάδας θα βελτιωθεί ως επενδυτικός προορισμός τα αμέσως επόμενα χρόνια» υποστηρίζουν πάνω από επτά στους δέκα διευθύνοντες συμβούλους.
Οι CEO’s των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα εκπροσωπούν εταιρείες, οι οποίες έχουν έντονη επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας, αφού εννέα στις δέκα από αυτές έχουν επενδύσει στο παρελθόν στην Ελλάδα και πάνω από τις μισές σχεδιάζουν να επενδύσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.
Συγκριτικά με πέρυσι, η εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τόσο στα μάτια των ίδιων, όσο και στις μητρικές τους εταιρείες. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κατ’ εξοχήν στην αντίληψη εξόδου από την οικονομική κρίση.
Κατά τη γνώμη των διευθυνόντων συμβούλων, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους επενδυτικούς τομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, οι υπηρεσίες υγείας, οι μεταφορές και τα ακίνητα, και δευτερευόντως σειρά άλλων δραστηριοτήτων.
Ωστόσο, παρά το θετικό γεγονός της εξόδου από την οικονομική κρίση, μια σειρά από ενδογενείς παράγοντες παραμένουν ακόμη εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων.
Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι:
• Το διοικητικό περιβάλλον
• Το φορολογικό πλαίσιο
• Η εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς
• Η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης
• Η περιορισμένη έρευνα και η καινοτομία.
Μόνο ο παράγοντας του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού αξιολογείται σε ικανοποιητικό επίπεδο από την πλειονότητα των στελεχών.
«Καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν σταθερά θετικότερη αντίληψη για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, σε σχέση µε την εντύπωση που υπάρχει στις έδρες των επιχειρήσεων τους, κατά δήλωσή τους, μπορούν να λειτουργήσουν και ως “πρεσβευτές” της χώρας µας στο εξωτερικό.
Σε µια ταραγμένη εποχή και περιοχή, η Ελλάδα καλείται να αναλάβει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της σε όλους τους τομείς που έπληξε η πολύπλευρη -σχεδόν δεκαετής- κρίση. Το ενδιαφέρον και η θετική διάθεση από τον διεθνή επενδυτικό περίγυρο φαίνεται πως όχι µόνο υπάρχει, αλλά και ενισχύεται, παρά το γεγονός ότι χώρα βρίσκεται σε εκλογική χρονιά» αναφέρεται στην έρευνα.