Την περαιτέρω ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας σχεδιάζει του Υπουργείο Άμυνας, καθώς έχει προχωρήσει στην αποστολή επιστολής αιτήματος (Letter of Request) προς το αμερικανικό Πεντάγωνο για την απόκτηση, σε πρώτη φάση, έξι μαχητικών F-35.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης για την αγορά 18 Rafale από τη Γαλλία, η παράδοση των πρώτων εκ των οποίων αναμένεται να γίνει εντός του 2021.
To F-35 είναι αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, διαθέτει χαρακτηριστικά stealth που το καθιστούν «αόρατο» στα εχθρικά ραντάρ ενώ είναι δικτυοκεντρικό, δηλαδή μπορεί να λαμβάνει και να διαμοιράζει πληροφορίες σε πολλαπλές πηγές και άλλα οπλικά συστήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, δεν είναι απλά ένα αεροσκάφος με τεχνολογίες αιχμής, αλλά ο πιο ολοκληρωμένο «αισθητήρας» σε πακέτο μαχητικού.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ήταν από τους βασικούς εταίρους στην ανάπτυξη και παραγωγή του F-35 ωστόσο μετά την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι αγοράζει τα μαχητικά αεροσκάφη που προορίζονταν για την Τουρκία.
To Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψιν την τουρκική κυβέρνηση να μην προμηθευθεί τους ρωσικούς πυραύλους, επικαλούμενο την «ασυμβατότητά» τους με τα αμερικανικής τεχνολογίας αεροσκάφη. Τα F-35 είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε να διαφεύγουν την ανίχνευση από τα ραντάρ (τεχνολογία stealth), αλλά η κοινή χρήση τους με τα ρωσικά ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να αποκαλύψει στους χειριστές των συστημάτων αυτών, άρα και στη Ρωσία και στους συμμάχους της, τις ενδεχόμενες αδυναμίες των F-35.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του θέματος, η Τουρκία είχε αναλάβει την παραγωγή 900 και πλέον εξαρτημάτων με το κόστος να υπολογίζεται σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια που αναλογούν στο κομμάτι συμπαραγωγής που της είχε ανατεθεί σε βάθος χρόνου, συν θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες για την αμυντική βιομηχανία της.