Πρόταση με τα μέτρα που ζητούν ετοιμάζουν οι θεσμοί, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η διαπραγμάτευση και να επιστρέψουν οι απεσταλμένοι τους στην Αθήνα, αναφέρει την Πέμπτη το βράδυ το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του ελληνικού ζητήματος.
Είχαν προηγηθεί ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για συνάντηση «τελευταίας ευκαιρίας» την Παρασκευή μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η πρόταση περιλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων 2% του ΑΕΠ με εφαρμογή μετά το 2018.
Όπως σχολιάζει μια εκ των πηγών στο Bloomberg, τα κλιμάκια της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ θα εξετάσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα μόνο αν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση είναι θετική. Η πρόταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες μέρες, ακόμη και την Παρασκευή, με στόχο να επιτευχθεί πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.
Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αντί να παρεβρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του EuroWorking Group βρίσκεται στο Λονδίνο, σε εκδήλωση στο LSE όπου είχε ομιλία με αντικείμενο τις «Συνθήκες για βιώσιμη ανάκαμψη». Ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ γιατί δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο κ. Χουλιαράκης απέφυγε να απαντήσει.
Στην υποβάθμιση της απουσίας του Γιώργου Χουλιαράκη από το σημερινό (Πέμπτη) EuroWorking Group προχώρησε πάντως το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ που έκανε λόγο για «εξαφάνιση».
Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «ενώ η δεύτερη αξιολόγηση, μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η κυβέρνηση “περί άλλα τυρβάζει”», καθώς σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός, αντί να εκπροσωπεί τη χώρα στην κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group, αποφασίζει να εξαφανιστεί».
Την ανάγκη η ευρωζώνη να παραμείνει ενιαία εξέφρασε την Πέμπτη η Άνγκελα Μέρκελ στον απόηχο των προειδοποιήσεων Σόιμπλε περί Grexit, αλλά και δηλώσεων αμερικανών αξιωματούχων όπως του Τεντ Μάλοχ.
Αιχμηρή απάντηση έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ πως ο οργανισμός ζητά ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα επειδή δεν καταλαβαίνει τις εγγυήσεις που έχουν προσφέρει στη χώρα μας οι Ευρωπαίοι.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου εκτιμά ότι η συμφωνία με τους θεσμούς έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι εφικτή.