«Βουνό» για χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε περίοδο μηδενικού τζίρου αποτελεί η υποχρέωση τριπλής καταβολής δόσεων ρυθμίσεων, τρεχουσών και εκκαθαρισμένων ασφαλιστικών οφειλών. Έτσι, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας την κεφαλαιοποίηση και αναστολή τους, όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Στην επιστολή, η ΕΣΕΕ επισημαίνει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων σε αντιστάθμισμα του lockdown δεν έχει περιληφθεί ακόμη το μέτρο της αναστολής για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ. Επιπλέον η ΕΣΕΕ τονίζει πως σύμφωνα με την εκκαθάριση της ΗΔΙΚΑ, στις 30 Νοεμβρίου καλούνται περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις της οφειλής τους για τις εισφορές του 2019. Το μέσο χρεωστικό υπόλοιπο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ ξεπερνά τα €1.300.
Η ΕΣΕΕ στην επιστολή της υπογραμμίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα ανυπαρξίας τζίρου και έκδηλης αβεβαιότητας θα είναι αδύνατο για τον εμπορικό κόσμο να ανταποκριθεί σε ένα τόσο μεγάλο όγκο υποχρεώσεων. Για τους λόγους αυτούς και στο πλαίσιο της ορθής αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας η ΕΣΕΕ ζητά την επανεισαγωγή του μέτρου της αναστολής καταβολής του συνόλου των σχετικών υποχρεώσεων ή την κεφαλαιοποίηση και μετάθεσή τους στον επόμενο χρόνο, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές να διέλθουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την πανδημική κρίση. Στην ίδια κατεύθυνση, εισηγείται να επανεισαχθεί και η έκπτωση 25%, που αφορούσε στους ασφαλισμένους οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους ή/και τις δόσεις τους εμπρόθεσμα.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ.δήλωσε ότι οι υποχρεώσεις
για χιλιάδες ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συσσωρεύονται επικίνδυνα και η κυβέρνηση σαφώς γνωρίζει πως είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εξυπηρετηθούν όλες μαζί ταυτόχρονα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και lockdown. Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι “είναι θεμιτό λοιπόν και αποτελεί σήμερα την μόνη ρεαλιστική λύση, έγκαιρα το Υπουργείο Εργασίας να ενεργοποιήσει το μέτρο της αναστολής ή εναλλακτικά την κεφαλαιοποίηση και μετάθεσή της πληρωμής του συνόλου των ασφαλιστικών οφειλών, είτε αυτών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, είτε αυτών που προέρχονται από εκκαθάριση και η πληρωμή τους είχε προγραμματισθεί για τώρα, στη βάση όμως τελείως διαφορετικών δεδομένων”. Ο κ. Καρανίκας καταλήγει λέγοντας ότι “δεν πρέπει να αφήσουμε το τεντωμένο σχοινί της αγοράς να σπάσει στην κορύφωση της εθνικής προσπάθειας για αναχαίτιση των συνεπειών της πανδημίας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα νέα για το εμβόλιο κατά του κορωνοιού είναι περισσότερο αισιόδοξα από ποτέ”.