Την καθυστέρηση της άρσης του σκληρού lockdown στην Αττική και στις υπόλοιπες “κόκκινες” περιοχές φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί πως το σκληρό lockdown παρατείνεται σε αυτές τις περιοχές για ακόμα μία εβδομάδα, μέχρι τις 8 Μαρτίου. Ακόμα, πιθανό είναι να υπάρξει παράταση δύο εβδομάδων μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Σε 59 περιοχές της χώρας η αλυσίδα της μετάδοσης παραμένει δυνατή, ενώ η ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης δυσχεραίνει την προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα.
Σε αρκετές περιοχές, από την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέχρι την Ήπειρο και τη Θράκη έχουν δημιουργηθεί επιδημικές εστίες.
Η Αττική ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες λόγω του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων και των νοσηλειών, με τη χθεσινή ημέρα να αποτελεί το αρνητικό ρεκόρ της στα κρούσματα για το έτος.
Καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 285 να εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών και τα 259 στον Πειραιά. Στον δυτικό τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 140 νέες μολύνσεις και στον νότιο τομέα Αθηνών 100 περιστατικά. Εκτός από την Αττική, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (205) και στην Αχαϊα (121). Υπενθυμίζεται ότι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τα οποία οδήγησαν τον δήμο στο αυστηρότερο lockdown. Η μετάλλαξη κρίνεται η πλέον επικίνδυνη καθώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ο αριθμός των 2.147 χθεσινών κρουσμάτων παρέπεμψε αμέσως τους αρμόδιους στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, που ήταν η προηγούμενη φορά που είχαν καταγραφεί πάνω από 2.000 κρούσματα στην επικράτεια – και τότε η χώρα έβγαινε από ένα αυστηρό lockdown.
Τώρα η ανοδική τάση των κρουσμάτων ενεργοποιεί τον επιδημιολογικό συναγερμό και ανατρέπει τα σενάρια για χαλάρωση των μέτρων από τον επόμενο μήνα που είχαν βασιστεί στη διαφαινόμενη σταθεροποίηση των κρουσμάτων που έβλεπαν οι επιστήμονες την περασμένη εβδομάδα.
Τα χθεσινά περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ βγήκαν μετά από 55.543 τεστ (25.131 μοριακά και 30.412 rapid), που είναι περισσότερα τεστ σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας (κυμαίνονταν στις 20.00-30.000) αλλά περίπου ίδια με όσα γίνονταν από τις 9 έως 13 Φεβρουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες τα νέα περιστατικά κορωνοϊού κυμαίνονταν από 1.300 έως 1.500.
Αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιον πως μετατίθεται κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες ο χρονικός ορίζοντας για τη συζήτηση της άρσης του lockkdown.
Το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση αρχικά και στη συνέχεια η μείωση των κρουσμάτων – τα οποία αποτυπώνονται με μερικές ημέρες καθυστέρηση και στο συστημα υγείας, στις απλές κλίνες αρχικά και στη συνέχεια στις ΜΕΘ. Στην παρούσα φάση όλα είναι μετέωρα.
Καθώς οι διακυμάνσεις στα τεστ και στα κρούσματα είναι μεγάλες, οι ειδικοί βασίζονται περισσότερο στα άτεγκτα στοιχεία για τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Οι νέες εισαγωγές χθες ήταν 304, με τις 170 να γίνονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.
Συνολικά χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν σε όλη τη χώρα 2.544, με τους 1.894 να είναι σε απλές κλίνες και τους 650 σε Μονάδες.
Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 357, από 346 που ήταν τη Δευτέρα και 326 την Κυριακή. Μέσα σε δύο 24ωρα καταγράφηκε αύξηση στους διασωληνωμένους κατά 10%.