Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, ένα πράγμα ορίζει τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη του κόσμου όσον αφορά την ποιότητα ζωής: Η επιστροφή στην κανονικότητα.
Εκτός της άρσης των μέτρων, κεντρικό ρόλο παίζει και το πόσο ανοιχτή είναι η οικονομία της εκάστοτε χώρας. Για αυτό και το Bloomberg πρόσθεσε άλλο ένα στοιχείο στον Δείκτη Ανθεκτικότητας στην Πανδημία: Την Πρόοδο στο Άνοιγμα. Δύο νέοι δείκτες μετρούν την ευκολία στη μετακίνηση εντός και εκτός του κάθε μέρους αλλά και το βαθμό ανάκαμψης των αερομεταφορών, εκτός από τους 10 δείκτες που ήδη μετρούν τη σχέση θανάτων-κρουσμάτων, την ελευθερία κίνησης και την οικονομική ανάπτυξη.
Αυτές οι αλλαγές άλλαξαν την μέχρι τώρα κατάταξη των χωρών καθημερινά, με τις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση στη σχετική λίστα, εξαιτίας των πολύ αποτελεσματικών εμβολίων mRNA που έχουν χρησιμοποιήσει, καταφέρνοντας να αμβλύνουν την εξέλιξη της πανδημίας σε ένα από τα χειρότερα μέτωπα στον κόσμο.
Η ζωή στις ΗΠΑ έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα, ενώ και η ανάκαμψη αναμένεται εντυπωσιακή, χάρη στο πακέτο στήριξης της οικονομίας που άγγιξε τα $1,9 τρισ., αλλά και στην αισιοδοξία που έδωσε στους καταναλωτές ο εμβολιασμός τους.
Κεντρικά συμπεράσματα του Bloomberg:
- Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ελβετία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν μπει στο top 10, καθώς ανοίγουν τα σύνορά τους σε εμβολιασμένους τουρίστες και οι νοσηλείες μειώνονται σταδιακά εξαιτίας του εμβολιασμού. Η Ελλάδα κατέκτησε τη 19η θέση.
- Κάποια τμήματα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που τα πήγαιναν εξαιρετικά μέχρι τώρα, όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Αυστραλία, έχουν υποχωρήσει αισθητά καθώς διατηρούν αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορά τους και ακολουθούν πολιτικές μηδενικής ανοχής απέναντι στον ιό.
- Η Ινδία, οι Φιλιππίνες και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις εξαιτίας των τεράστιων εξάρσεων της πανδημίας, των αργών ρυθμών εμβολιασμού και την απομόνωσή τους από τον υπόλοιπο πλανήτη.
Παρά το γεγονός ότι τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας άφησαν τα σημάδια τους στις κοινωνίες ανεπτυγμένων κρατών, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και αρκετές χώρες της Ευρώπης που βίωσαν υψηλή θνητότητα, οι προμήθειες εμβολίων διαδραματίζουν τώρα καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή αυτής της εικόνας.
Χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, που διατηρεί τη δεύτερη θέση, και η Σιγκαπούρη, που βρίσκεται στη 13η, κινδυνεύουν να δουν τη βαθμολογία τους να πέφτει, προειδοποιεί το Bloomberg, καθώς τη στιγμή που ο υπόλοιπος πλανήτης αρχίζει σταδιακά να αντιμετωπίζει τον κοροναϊό ως ενδημική ασθένεια, εκείνες συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρότατα μέτρα έναντι των αφίξεων από το εσωτερικό – αν και η αυστηρότητα αυτή επιτρέπει τεράστιες ελευθερίες στο εσωτερικό τους.
Η εικόνα που αποτυπώνεται στον δείκτη του Bloomberg είναι ρευστή, καθώς ανά πάσα στιγμή αστάθμητοι παράγοντες, όπως η μετάλλαξη Δέλτα, μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα. Ωστόσο, το παγκόσμιο χάσμα για το οποίο έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγιέσους έχει ήδη αρχίσει να σταθεροποιείται, αντανακλώντας την «καταστροφική μας ηθική αποτυχία».
Και αυτό γιατί σε ορισμένες περιοχές οι προμήθειες εμβολίων είναι ουσιαστικά μηδενικές. Για παράδειγμα, ανάμεσα στις 53 οικονομίες που ταξινομεί ο Δείκτης, τελευταία έρχεται σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Αργεντινή, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται και οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ινδία.
Οι ΗΠΑ κατέκτησαν την πρώτη θέση γιατί κατάφεραν να συνδυάσουν τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού με την υποχώρηση της πανδημίας, την σχεδόν πλήρη ανάκαμψη των πτήσεων και τη μείωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους εμβολιασμένους.
Το Ισραήλ βρέθηκε στην τέταρτη θέση καθώς έχει καταφέρει να εμβολιάσει σχεδόν το 60% του πληθυσμού του, καταγράφει ελάχιστους θανάτους από κοροναϊό κάθε εβδομάδα και έχει επαναφέρει πολλαπλές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, όμως σημειώνει έξαρση κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.
Στη Βρετανία, που βρίσκεται στην 9η θέση, οι παμπ έχουν γεμίσει και οι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες της «πράσινης λίστας», όμως και εκεί η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε στην αναβολή της άρσης περισσότερων μέτρων.
Οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν γρηγορότερα από όλες στο άνοιγμα του τουρισμού για τους εμβολιασμένους, αναφέρει το Bloomberg, ενώ αντιθέτως η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα σύνορά της.
Κάποιες χώρες, όπως η Κίνα, τα πηγαίνουν καλά στον δείκτη που μετρά την ανάκαμψη των πτήσεων γιατί, παρά τα κλειστά τους σύνορα, οι εγχώριες αερομεταφορές είναι αρκετές για να αναπληρώσουν τον χαμένο διεθνή τουρισμό.
Οι οικονομίες που εμβολιάζουν γρήγορα, ανακάμπτουν και γρήγορα, με τα εμβόλια mRNA να φαίνεται πως αποτρέπουν αποτελεσματικά και τη μετάδοση, ενώ τα εμβόλια που δεν στηρίζονται στη νέα τεχνολογία μπορεί να επιτρέπουν στον ιό να κυκλοφορεί αλλά ανακουφίζουν τα συστήματα υγείας, καθώς αποτρέπουν τις σοβαρές επιπλοκές και τον θάνατο.
Όμως από τη στιγμή που ο ιός αφήνεται να κυκλοφορεί ελεύθερος στον αναπτυσσόμενο κόσμο, έχει και πολλαπλές ευκαιρίες να μεταλλαχθεί με τρόπο που θα προσπερνά τα εμβόλια.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αρχική πεποίθηση πως η επιτυχία της Κίνας και η αποτυχία μεγάλου μέρους της Δύσης στη διαχείριση του ιού συνεπάγεται πως τα απολυταρχικά καθεστώτα τα καταφέρνουν καλύτερα, αποδεικνύεται λανθασμένη. Στη λίστα των κρατών, για άλλη μια φορά οι δημοκρατίες υπερέχουν, ενώ η Νέα Ζηλανδία, που φιγουράρει σταθερά στις πρώτες θέσεις της, είχε ένα από τα πιο διαφανή συστήματα διαχείρισης της πανδημίας.
Ωστόσο, το Bloomberg τονίζει και πόσο σημαντική είναι η στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας, παρατηρώντας ότι αυτά είχαν υποτιμηθεί σημαντικά στα χρόνια πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Επιπλέον, υπογραμμίζει πως μπορεί το ποντάρισμα της Δύσης στα εμβόλια να αποδεικνύεται μέχρι τώρα σωστό, ωστόσο οι ΗΠΑ που δεν έλαβαν ουσιαστικά σχεδόν κανένα άλλο μέτρο, είναι τώρα αντιμέτωπες με τον φρικτό απολογισμό των 600.000 νεκρών τους.
Τέλος το Bloomberg προειδοποιεί ότι τη στιγμή που μεγάλο μέρος του πλανήτη απολαμβάνει ένα καλοκαίρι (σχετικής) ελευθερίας, ο χειμώνας παραμονεύει – και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.