Oλο και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο εφαρμόζουν μέτρα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών συνθηκών στην κοινωνία, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη διαφορά σε αυτό που κάνουν, και αυτό που χρειάζεται να γίνει.
Σε μια έρευνα 812 πόλεων η οποία δημοσιεύθηκε από την ΜΚΟ CDP, περίπου όλοι οι ερωτηθέντες ανέφεραν πως γνωρίζουν πως αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες οι οποίες διακινδυνεύουν τους πολίτες και τις υποδομές. Λιγότερο από το ήμισυ των πόλεων έχουν ήδη σχέδια για την καταπολέμηση αυτών των απειλών.
«Υπάρχει μια βελτίωση στα κλιματικά σχέδια των πόλεων, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη ριζικές αλλαγές», ανέφερε η Μίριαμ Γούλφραμ, στέλεχος της CDP Europe. «Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πολύ γρηγορότερα».
Οι πόλεις αποτελούν σημαντικό σημείο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αφού είναι υπεύθυνες για περίπου τα 3/4 των εκπομπών αερίων παγκοσμίως, ενώ καταναλώνουν τα 2/3 της παραγόμενης ενέργειας. Oι επιστήμονες αναφέρουν πως η παραγωγή εκπομπών αερίων θα πρέπει να μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2030 και να βρίσκεται σε καθαρά μηδενική αξία μέχρι το 2050 έτσι ώστε να μειωθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.
Μόλις το 17% των πόλεων έχουν σχέδια τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τις εκπομπές αερίων μέσω της αναδιάρθρωσης των μέσων μεταφοράς, των ηλεκτρικών δικτύων και των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων. Υπάρχει, επίσης και ένα κενό στη χρηματοδότηση των πρότζεκτ. Περίπου το ήμισυ του αριθμού των πόλεων που ερευνήθηκαν είχαν αναγνωρίσει πάνω από 1.000 πρότζεκτ βελτίωσης της κλιματικής αλλαγής που χρειάζονται πάνω από $42 δισ επιπλέον επενδύσεων, σύμφωνα με την έρευνα.
«Τα κύρια εμπόδια είναι τα σύνθετα περιβάλλοντα που αποτελούν οι πόλεις, με διαφορετικά πλαίσια και δεδομένα χρηματοδότησης», ανέφερε η Γούλφραμ, υπογραμμίζοντας πως «Οι πόλεις συνήθως χρηματοδοτούν μία πλευρά των αλλαγών αυτών και περιορίζουν άλλες».
Σύμφωνα με την έρευνα της CDP, 365 πόλεις του δείγματος ανέφεραν πως είχαν προγράμματα μείωσης εκπομπών αερίων σε σχέση με 16 πριν από μία δεκαετία, αλλά μόλις 148 ακολουθούσαν επιστημονικούς στόχους.
Ο αριθμός των πόλεων που προετοιμάζουν υπολογισμούς ρίσκου έχει υπερδεκαπλασιαστεί σε άνω των 478 μέσα στην τελευταία δεκαετία. Αλλά το 43% των πόλεων που αντιπροσωπεύουν πάνω από 400 εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν σχέδια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Οι κύριες απειλές είναι οι καταιγίδες, ο καύσωνας και η ξηρασία.