Την πανδημία των… ανεμβολίαστων είναι αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες για τους επόμενους μήνες, καθώς μεταξύ τους θα αναπτύσσονται νέες μεταλλάξεις του ιού, που θα ίσως και να γίνονται ακόμη πιο ανθεκτικοί απειλώντας και τους εμβολιασμένους, τουλάχιστον με νόσηση από κοροναϊό.
Παρά τα σημάδια επιδημιολογικής σταθεροποίησης που παρουσιάζει η χώρα το τελευταίο διάστημα, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας μπήκαν στο κόκκινο, ως εκ τούτου τίθενται σε καθεστώς μίνι lockdown.
Έκκληση για εμβολιασμό
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, έκανε έκκληση σε όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι να σπεύσουν, ζητώντας παράλληλα την προσοχή των πολιτών που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, ιδίως όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άτομα που είναι ανεμβολίαστα ή αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η ίδια συσχέτισε την εμβολιαστική κάλυψη κάποιον περιοχών με την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, όπως είπε, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρότι υπάρχει έλεγχος της πανδημίας και μείωση της μεταδοτικότητας σε όλη τη χώρα, σε κάποιες περιοχές όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, η Ευρυτανία, η Αργολίδα και η Ηλεία τα πράγματα δείχνουν να μην βελτιώνονται.
Μιλώντας συγκεκριμένα για την Αργολίδα και την Πιερία, όπου υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, είπε ότι τα κρούσματα στους άνω των 55 ετών είναι περισσότερα στην Πιερία καθώς εκεί έχει εμβολιαστεί μόνο το 40% των πολιτών αυτής της ηλικίας, απ’ ότι την Αργολίδα που η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη γιατί εκεί έχει εμβολιαστεί το 53%.
Δυσοίωνα σημάδια
Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε δυσοίωνη την παρατήρηση ότι έχουν πάψει να εμβολιάζονται οι άνω των 65 ετών, ενώ αντίθετα είπε είναι θετικό το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών βρίσκεται πάνω από το 73%.
Όπως είπε, ο αριθμός Rt βρίσκεται στο 0,84 και προέβλεψε ότι για τον επόμενο μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο κι αυτός όσον θα χάσουν τη ζωή τους από κορωνοιό θα παραμείνει σταθερός.
Οι νέες διαγνώσεις που αφορούν σε παιδιά και εφήβους, είπε ότι κυμαίνονται στο 20% με 21%, ποσοστό που είναι σταθερό από τον Ιούλιο, αλλά εκτίμησε ότι είναι λογικό να εμφανιστεί αύξηση τις επόμενες εβδομάδες καθώς άνοιξαν τα σχολεία.
«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τα τέλη Σεπτεμβρίου
Τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται μια «αναζωπύρωση» της πανδημίας, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα είναι σχετικά αυξημένα τα κρούσματα, λόγω των πολλών τεστ που διενεργούνται και η εικόνα θα «καθαρίσει» στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τότε, εκτιμά πως τα κρούσματα θα ανέβουν παραπάνω καθώς θα λειτουργούν στο «φουλ» και οι κλειστοί χώροι διασκέδασης. Πάντως, διευκρίνισε πως το φετινό φθινόπωρο, με τους εμβολιασμούς και τα τεστ, θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά και με λιγότερο ανθρώπινο κόστος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, ενώ είναι 12% λιγότερα από την προηγούμενη.
Παυλάκης – Δύσκολη η κατάσταση το χειμώνα
Την εκτίμηση του ότι τον χειμώνα θα είναι δύσκολη η κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα κοροναϊός, εξέφρασε ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
«Φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση το χειμώνα αν δεν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί» σημείωσε στον ΣΚΑΙ χαρακτηριστικά και τόνισε πως τώρα που άνοιξαν και τα σχολεία τα κρούσματα θα εκτοξευθούν.
Σημείωσε πως το χειρότερο σενάριο είναι να έχουμε επανάληψη της περσινής χρονιάς με μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε 2000 -3000 κρούσματα και 40 θανάτους κάθε μέρα ενώ δεν έχει πιάσει ακόμα το κρύο.
Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε πως οι μισοί Έλληνες δεν είναι ακόμα προστατευμένοι από το εμβόλιο και πως το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα αν και έχει λιγότερα κρούσματα από το Ισραήλ, έχει περισσότερους θανάτους και ο λόγος είναι πως ο πληθυσμός δεν είναι εμβολιασμένος.
Ο ίδιος εκτιμά είναι αναγκαίος ο γενικός εμβολιασμός λόγω των καινούργιων στελεχών που αναπτύσσονται.