Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με την τροπολογία Παππά με την οποία θα έπεφτε μαύρο στα κανάλια 5 ημέρες μετά την υπογραφή της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες και την δημοσίευση στο ΦΕΚ, η κυβέρνηση έκανε πίσω και την απέσυρε εκτάκτως αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα λάβει χώρα η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής», δήλωσε ο κ. Παππάς. «Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».
«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».
Ωστόσο εδώ προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα. Κι αυτό έχει να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας η θέση είναι ξεκάθαρη σχετικά με τη σύσταση του ΕΣΡ: Δεν συμφωνεί. Συνεπώς το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται, είναι το κατά πόσο η παρέμβαση του Νίκου Βούτση θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, μιας και φαντάζει απίθανο να δούμε μια στροφή 180 μοιρών από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Εδώ να σημειώσουμε πως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί η συγκρότηση νέου ΕΣΡ, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.
Την ίδια ώρα, η τροπολογία του Νίκου Παππά προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, για έναν ακόμη λόγο και αυτός ήταν οι προβλεπόμενες ποινές -σε περίπτωση παράβασης- για τα κανάλια που δεν πήραν άδεια.
Στο έτσι κι αλλιώς “εκρηκτικό” κλίμα των τελευταίων μηνών, στο οποίο οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι των “κομμένων” τηλεοπτικών σταθμών που βλέπουν την ανεργία να τους “χτυπά την πόρτα”, ήρθαν να ρίξουν λίγο ακόμη λάδι, οι ποινές της τροπολογίας Παππά.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τροπολογία, επιβάλλονται κυρώσεις στις περιπτώσεις παροχής και διανομής περιεχομένου σε ελεύθερη και εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια από μη αδειοδοτημένους παρόχους και αυτό αφορά και τη διανομή, κωδικοποίηση, και μετάδοση προγραμμάτων.
Οι κυρώσεις για τις ανωτέρω παραβάσεις αυστηροποιούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή ύψους από 20.000 ευρώ (σήμερα επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή ύψους από τρεις χιλιάδες ευρώ).
Με φυλάκιση ενός έτους και με χρηματική ποινή ύψους από 20.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ θα τιμωρείται η παράβαση σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και η παράνομη εμπορία ή χρήση τερματικού εξοπλισμού.
ΝΔ: Η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά κάθε σκέψη για «μαύρο» στα κανάλια
«Η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΔ που εκδόθηκε απο το Γραφείο Τύπου του Κόμματος
Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο:
«Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Το Ε.Σ.Ρ. πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι’ αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί.
Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας.
Κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την Κυβέρνηση».