Το βασικό της σενάριο για το ελληνικό χρέος παρουσιάζει η JP Morgan σε έκθεση με ημερομηνία 5 Μαΐου στην οποία χαρακτηρίζει την ελάφρυνση του χρέους “αναπόφευκτη”.
Η ανάλυση της δυναμικής του χρέους της Ελλάδας, των μικτών χρηματοδοτικών της αναγκών και των πληρωμών τόκων καταδεικνύει συγκεκριμένα πως η ελάφρυνση δεν γίνεται να αποφευχθεί ακόμη και εάν υποτεθεί σταθερή ανάπτυξη και συνεχής ισχυρή δημοσιονομική επίδοση, σημειώνει ο οίκος. Αυτό θα ισχύει ακόμη και αν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αποδειχθούν διαχειρίσιμες έως το 2023 χάρη στο χαμηλό κόστος χρηματοδότησης που εγγυώνται οι Ευρωπαίοι εταίροι ή την αναβολή πληρωμών τόκων. Όταν όμως ξεκινήσουν οι πληρωμές κεφαλαίου και τελειώσει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του EFSF, εξηγεί η JP Morgan, το χρέος υποτίθεται ότι θα μετακυλισθεί στους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα όπου το κόστος χρηματοδότησης είναι αδιαμφισβήτητα υψηλότερο από τα υφιστάμενα, συμφέροντα δάνεια. Η άποψη του οίκου είναι πως η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να θεωρηθεί ως ένας τρόπος να γίνει επιτευχθεί η μετακύληση αυτή με βιώσιμα επιτόκια.
Σενάριο για την ελάφρυνση του χρέους
Σύμφωνα με την JP Morgan υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι να παραχωρηθεί ελάφρυνση χρέους εντός ευρωπαϊκού πλαισίου: με παράταση των ωριμάνσεων και με περιόδους χάριτος για τις πληρωμές τόκων.
Η επιλογή που θεωρεί επικρατέστερη περιλαμβάνει τη 10ετή επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια του EFSF και του ESM, καθώς και μία 10ετή περίοδο χάριτος για την πληρωμή τόκων επί των δανείων του ESM. Σύμφωνα με την JP Morgan, οι δράσεις αυτές δεν επαρκούν για να αποκαταστήσουν τη δυναμική της βιωσιμότητας που προβλεπόταν πριν το τρίτο πρόγραμμα, καθώς αυτή μοιάζει σχεδόν απίθανη χωρίς ένα κούρεμα στην ονομαστική αξία του χρέους.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να διανυθεί πολύς δρόμος έως ότου μπει η δυναμική του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη τροχιά μακροπρόθεσμα. Η JP Morgan εκτιμά πως μια τέτοια ελάφρυνση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους και θα αποτελούσε λογικό συμβιβασμό μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Για να διατηρηθούν τα κατάλληλα κίνητρα, η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να δοθεί υπό όρους, όπως πχ με το να συμφωνηθούν τώρα οι λεπτομέρειες αλλά η υλοποίηση να έρθει αργότερα ανάλογα με τη συμμόρφωση της Ελλάδας με συγκεκριμένους συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Ακόμη κι έτσι η JP Morgan εκτιμά πως αυτή η ελάφρυνση χρέους θα παραμένει ευάλωτος σε ήπιες αλλά επίμονες αποκλίσεις από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.