Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τίθεται η Ναυτεμπορική μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα της Eurobank.
Η Eurobank πρότεινε ως ειδική διαχειρίστρια τη δικηγόρο Αθηνών, Ευδοκία Παπανδρέου. Η εκποίηση εν λειτουργία των περιουσιακών στοιχείων της Ναυτεμπορικής θα γίνει με βάση το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του ΔΟΛ.
Μέσω της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης επιδιώκεται να αποφευχθεί η απαξίωση της επιχείρησης καθώς και να επιτευχθεί η σύμμετρη ικανοποίηση των πιστωτών από το τίμημα της πώλησης του ενεργητικού (εν συνόλω ή επιμέρους στοιχείων) της επιχείρησης. Όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο της απόφασης η διάσωση της επιχείρησης δεν σημαίνει αναγκαία και διάσωση του φορέα του επιχειρηματία.
Συνεπώς η διάσωση της επιχείρησης σκοπείται με την απώλεια του ελέγχου της από τον επιχειρηματία και τη μεταβίβαση της σε άλλον φορά. Επιπλέον με την υπαγωγή της σε ειδική διαχείριση η επιχείρηση του νομικού προσώπου το οποίο βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του δεν παύει να λειτουργεί.
Σημειώνεται πως στις 2/6/2017 η Eurobank κατήγγειλε τη σύμβαση που είχε με τη Ναυτεμπορική με το λογαριασμό να παρουσιάζει υπόλοιπο 6,5 εκατ. ευρώ. Η καταγγελία της σύμβασης κοινοποιήθηκε στις 7/6/2017. Κατόπιν η Eurobank πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου ποσού 2,5 εκατ. ευρώ πλέον τόκων.
Στις 13/7/2017 υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Eurobank και της Ναυτεμπορικής και η τελευταία αναγνώρισε την οφειλή της προς την Τράπεζα, δήλωσε δε ότι αδυνατεί να εξυπηρετήσει την οφειλή λόγω οικονομικής αδυναμίας των μετόχων της να ενισχύσουν τα κεφάλαια της, αναγνώρισε την αναγκαιότητα εύρεσης επενδυτή και μέσω του συμφωνητικού η τράπεζα χορήγησε στην πιστούχο χρονικό περιθώριο 4 μηνών προκειμένου να ανεύρει επενδυτή που θα ενισχύσει τα κεφάλαια της πιστούχου, ώστε να βρει επενδυτή.
Από το 2017 η εταιρεία βρίσκεται σε εξεύρεση επενδυτή χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα, αναφέρεται στην απόφαση. Ένας εκ των επενδυτών που εμφανίσθηκε, είναι η γερμανική επενδυτική εταιρεία Mount Street η οποία όπως υποστήριξε η Ναυτεμπορική έχει αποστείλει δεσμευτική επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και έτσι σε εύλογο χρόνο θα καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρειών της. Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2014 η Ναυτεμπορική παρουσίασε ζημιές 4 εκατ. ευρώ, το 2015 ζημιές 1,613 εκατ. ευρώ και το 2016 ζημιές 2,55 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις της στις 31/12/2016 ανέρχονταν σε 12,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 9,899 εκατ. ευρώ συνιστούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Η εταιρεία οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3,138 εκατ. ευρώ το οποίο δεν εξυπηρετείται μέσω της ρύθμισης και στον ΕΦΚΑ το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: media.gr