Το ζήτημα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού απασχολεί τον δημοσιογράφο Gregor Schwung της κυριακάτικης Welt am Sonntag, ο οποίος διερωτάται «τι κάνουν οι άλλοι καλύτερα» από τη Γερμανία.
Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι σε σχέση τους εμβολιασμούς σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία βρίσκεται σε κακή θέση.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται μόλις στην ενδέκατη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό εμβολιασμού περίπου 10%, αποδίδοντας την κατάσταση σε λάθη της ίδιας της Γερμανίας.
Θεωρεί, μάλιστα, ότι στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές προτάσεις βελτίωσης, όπως είναι η λήψη περισσότερων δόσεων από μία αμπούλα, η πιο ευέλικτη διαχείριση της σειράς των εμβολιασμών, το ψηφιακό κλείσιμο ραντεβού ή, ακόμη, η αγορά εμβολίων και από αλλού.
Ελλάδα: Ψηφιακό κλείσιμο ραντεβού
Ο δημοσιογράφος της Welt, μάλιστα, κάνει μνεία και στην Ελλάδα, σχολιάζοντας το ψηφιακό κλείσιμο ραντεβού, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πιο γρήγορους εμβολιασμούς στη χώρα, χωρίς να υπάρχουν απώλειες εμβολίων.
Η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα ονομάζεται «Επιχείρηση Ελευθερία». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι πολίτες της Ελλάδας δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για να συμμετάσχουν καθώς, μόλις έρθει η σειρά τους, ενημερώνονται αυτόματα μέσω SMS για το πότε και πού θα πρέπει να παρουσιαστούν για τον εμβολιασμό τους.
Το ραντεβού μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσω γραπτού μηνύματος ή να γίνει αλλαγή του ηλεκτρονικά. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που δεν διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορούν να το κάνουν και στο φαρμακείο ή στο πλησιέστερο ΚΕΠ, αναφέρει η Welt. Αυτό, αναφέρει, κατέστη δυνατό μόνο επειδή η κυβέρνηση της Ελλάδας επέδειξε προνοητικότητα στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όλα τα δεδομένα των ασθενών ψηφιοποιήθηκαν σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης συνταγών. Ο ψηφιακός προγραμματισμός ραντεβού διασφαλίζει πλέον ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εμβολιάζει πολύ πιο γρήγορα και ότι σχεδόν κανένα εμβόλιο δεν χάνεται.
Επίσης, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ουρές μπροστά από τα κέντρα εμβολιασμού ή και τηλεφωνικές γραμμές για κλείσιμο ραντεβού που οδηγούν σε απόγνωση τους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους, προσθέτει.