Η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ανοίγει τον δρόμο για την τελική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, παρά το ανοιχτό θέμα του χρέους, σχολιάζει σε έκθεσή της η HSBC.
Σύμφωνα με την έκθεση, το κεντρικό σενάριο είναι πως οι δυο πλευρές θα βρουν κοινό έδαφος, τέτοιο που να ικανοποιεί τόσο τη Γερμανία όσο και το ΔΝΤ, επιτρέποντας έτσι στο Ταμείο να συμφωνήσει σε ένα μονοετές δάνειο διάσωσης πριν το καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει η επενδυτική, η Γερμανία είναι απρόθυμη να δώσει περισσότερα στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, ενόψει και των εκλογών τον Σεπτέμβριο, ωστόσο εκτιμά ότι θέλει να αποφύγει μια κατάσταση αυξημένου ρίσκου χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Ιούλιο, έντονης μεταβλητότητας στην αγορά και νέων ανησυχιών για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτό υποδηλώνει πως τουλάχιστον η εκταμίευση της δόσης θα συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου (ή το αργότερο στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου).
Έτσι οι δύο πλευρές, ΔΝΤ και Βερολίνο θα βρουν έναν σχηματισμό για τα μέτρα ελάφρυνσης που να είναι γενικόλογος και να ικανοποιεί και τους δύο, αναφέρει το newmoney.
Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η HSBC εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα εισέλθουν στο πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ (QE), ακόμα και τον Ιούλιο. Ωστόσο, καθώς η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, το «παράθυρο» που έχει η ΕΚΤ για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ίσως είναι σχετικά μικρό.
Το QE θα μπορούσε επίσης να δώσει μια μεγάλη ώθηση στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Αν η πρόσβαση της Ελλάδας στο QE βρίσκεται στο τραπέζι, τότε η φιλοδοξία της κυβέρνησης για πρόσβαση στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα δεν φαίνεται μη ρεαλιστική, ενώ θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και αυτό το καλοκαίρι, ή εντός του β’ εξαμήνου, σύμφωνα με την HSBC.
Σε περίπτωση όμως που το ΔΝΤ δεν συμφωνήσει και δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, η HSBC «βλέπει» και πάλι συμμετοχή της Ελλάδας στο QE ωστόσο όπως αναφέρει τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα.